Hlavní obsah

Zbitou ženu vyhodil vrah oknem, Ústavní soud mu potvrdil 16 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Miroslav Sabol, jenž vyhodil bývalou družku z okna bytu v Praze, si definitivně odpyká 16 let ve vězení. Jeho stížnost odmítl Ústavní soud (ÚS), vyplývá z databáze soudu.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Obžalovaný u soudu

Článek

Stížnost byla posledním mimořádným opravným prostředkem. Obhajoba ve stížnosti uvedla, že proti Sabolovi nesvědčil jediný přímý důkaz. Řadě indicií, které svědčily v jeho prospěch, soudy prý nevěnovaly patřičnou pozornost. Obhajoba v tom spatřovala porušení principu presumpce neviny.

Ústavní soudci ponechali verdikt beze změn, stejně jako loni Nejvyšší soud. "Odůvodnění napadených rozhodnutí tvoří ucelený celek, který se opírá o skutečnosti svědčící o vině stěžovatele, přičemž ÚS se s vyslovenými skutkovými závěry plně ztotožňuje," stojí v usnesení.

Vynucená výpověď?

Podle verdiktu se Sabol a jeho bývalá partnerka 21. června 2014 nejspíš pohádali. Muž pak ženu rdousil tak dlouho, až ztratila vědomí. Domníval se, že je po smrti, a vyhodil ji ze sedmého patra domu v Chalupkově ulici, aby čin kamufloval jako sebevraždu.

Sedmačtyřicetiletá žena po pádu z více než 18 metrů na místě zemřela. Slovák Sabol vinu popíral. Obhajoba uváděla, že původní přiznání si policie vynutila pozdě v noci po mnohahodinovém výslechu. Justice ale nakonec shromáždila jiné důkazy, které ukazovaly na Sabola.

Z posudků vyplynulo, že oběť nemohla z okna vyskočit sama. Na těle oběti se objevily stopy DNA obžalovaného. Sabol také vybíral peníze z ženiných účtů v různých bankomatech po Praze.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám