Hlavní obsah

Závodní auto na Valašské rallye zabilo tři lidi

Právo, Novinky, Radim Kijonka, Jiří Růžička
Nový Jičín
Aktualizováno

U obce Rybí na Novojíčínsku zabilo závodní auto tři diváky. Na místě byl usmrcen 38letý otec se svým 13letým synem. Oba byli z Kopřivnice. Podle prvních informací policie byl třetí obětí další mladý chlapec ve věku 14 let. Nehoda se stala během Valašské rallye. Jeden z vozů vylétl z trati a vrazil přímo do diváků. Podle svědků stáli na místě, kde neměli co dělat.

Při nehodě na Valašské rallye zemřel muž a dvě dětiVideo: Stream.cz

 
Článek

"Během závodu vyjel jeden ze soutěžních automobilů mimo trať a najel do diváků. Přimo na místě zemřeli tři lidé a řidič vozu se zranil,“ uvedla mluvčí novojičínské policie Miroslava Michálková-Šálková. Náraz diváky odhodil 20 až 30 metrů.

Foto: Radim Kijonka, Právo

Místo tragické nehody.

:. Místo tragické nehody.

FOTO: Radim Kijonka, Právo

„Auto vyjelo z mírné pravotočivé zatáčky ve velké rychlosti. Bylo to v místě, kde všechna auta mírně nadskakovala. Závodní vůz po dopadu ve velké rychlosti dostal smyk, který řidič se snažil vyrovnat. To se mu bohužel ale nepodařilo a vůz vyjel mimo trať, kde stáli diváci a přímo do nich narazil,“ řekl Novinkám svědek nehody.

Foto: Pro Novinky Hana Stančíková, Novinky

Z trati vylětěl vůz Mitsubishi Lancer EVO IX jezdců Lukáše a Júlia Lapdavských během sedmé rychlostní zkoušky mezi Štramberkem a Rybím.

:. Z trati vylětěl vůz Mitsubishi Lancer EVO IX jezdců Lukáše a Júlia Lapdavských během sedmé rychlostní zkoušky mezi Štramberkem a Rybím.

FOTO: Pro Novinky Hana Stančíková, Novinky

Posádka záchranné služby, která závody zajišťovala, požádala o vrtulník. "Ten byl ale nakonec odvolán, protože lékař u tří osob konstatoval smrt," řekl mluvčí záchranné služby Moravskoslezského kraje Lukáš Humpl. Jednadvacetiletý řidič Lukáš Lapdavský byl s poraněním hlavy přepraven do nemocnice. Spolujezdec byl ošetřen na místě. 

FOTO: Novinky.cz s použitím Mapy.cz, Bez zdroje

Z trati vylětěl vůz  Mitsubishi Lancer EVO IX jezdců Lukáše a Júlia Lapdavských během sedmé rychlostní zkoušky mezi Štramberkem a Rybím. Zkoušce se říká Trúba. Pilot vozu byl s lehkým zraněním převezen do nemocnice v Novém Jičíně, spolujezdec vyvázl bez zranění.

Diváci zřejmě byli, kde neměli

Diváci zřejmě doplatili na to, že stáli mimo místa, která jim pořadatel vymezil. "Při kontrole před závodem byli lidé na svém místě, pak se asi přesunuli pod úroveň tratě. Z hlediska organizátorů bylo vše v pořádku," řekl Novinkám mluvčí Federace automobilového sportu ČR Josef Pátl.

Foto: Radim Kijonka, Právo

Policejní vyšetřovatelé na vozovku nakreslili čáry, kudy pravděpodobně závodní auto jelo. Skupinka diváků přitom zřejmě stála před velkým stromem po levé straně cesty.

:. Policejní vyšetřovatelé na vozovku nakreslili čáry, kudy pravděpodobně závodní auto jelo. Skupinka diváků přitom zřejmě stála před velkým stromem po levé straně cesty.

FOTO: Radim Kijonka, Právo

V místě, kde se nehoda stala, je svah, diváci mohli rychlostní zkoušku sledovat v jeho horší části, kde by žádné nebezpeční v případě havárie vozu nehrozilo. Někteří se ale přesunuli i pod svah, kam auto sjelo.

Pořadatelé soutěž zrušili.

Zranění diváků při automobilových soutěžích jsou častá

Zranění diváků při automobilových soutěžích nejsou ojedinělá. Dva lidské životy a tři zraněné, z toho jedno dítě, si vyžádala tragická nehoda, která se stala na začátku loňského prosince při automobilovém závodu v pražských Řeporyjích.

Na 14. TipCars Pražském Rallyesprintu vyletěla z trati na mokré a kluzké vozovce polsko-britská posádka Leszek Kuzaj-Craig Perry s vozem Peugeot 307 WRC a skončila mezi diváky. Soutěž byla ihned zrušena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám