Hlavní obsah

Závěry znalců na Srbu i Tomšovicovou si protiřečí

Novinky, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Před senátem Krajského soudu v Českých Budějovicích byli v pátek v souvislosti s kauzou připravované vraždy novinářky Sabiny Slonkové slyšeni znalci z oboru psychiatrie a psychologie, kteří na žádost Srbových obhájců zpracovali oponentní posudky na Karla Srbu a Evu Tomšovicovou.

Foto: Pavel Jaňurek

Ilustrační fotografie

Článek

Zatímco znalci Slavomil Hubálek a Vanda Valentová, jejichž pracoviště je akreditováno ke zpracovávání posudků na osoby pro Národně bezpečnostní úřad (NBÚ), Srbu označili za člověka, jehož konání je abnormálně motivováno touhou po majetku, jejich oponenti Vlastimil Tichý a Marek Preis tvrdí, že tento druh Srbovy motivace je v naprostém normálu.

Profil Tomšovicové

Nejvíce rozporuplné jsou závěry posudků v případě Evy Tomšovicové. "Jde o osobu s poruchou osobnosti histriónského typu, nezralou, emočně labilní," uvedl před soudem Tichý. Podle znalců přizvaných Srbovými obhájci vyplývá z psychiatrického a psychologického profilu Tomšovicové její touha po uplatnění a ocenění.

"Chce být viděna jako žena úspěšná a bohatá. Přízeň druhých lidí si kupuje třeba i přehnanou snahou se zavděčit. Může konat i to, co si myslí, že si druhý přeje, aniž by o to byla vůbec požádána," poznamenal Tichý.

Podle Tichého a Preise je Tomšovicová postižena také takzvanou bájnou lhavostí a její věrohodnost je velmi nízká. To je ovšem v přímém rozporu se závěry posudku Hubálka a Valentové. "S tím nemohu souhlasit. Nenašli jsme jediný důvod proč věrohodnost jejích výpovědí zpochybnit," řekl o den dříve Hubálek.

Znalec rozebíral i předsedu senátu

O trochu rozptýlení se v průběhu pátečního jednání postaral znalec Tichý, který chtěl soudu dokázat, že je vycvičen v takzvané neverbální komunikaci a na dálku hodnotil momentální psychický stav nejen Srby, ale i předsedy senátu Slavomíra Cirhana. Přes jednací síň na něj upřel pohled a pak konstatoval: "Jste člověk, který má jasně rozložený plán a dodržuje jej. Když se někdo vydá jiným směrem, vrátíte ho do původního směru. Zároveň jste člověk, který je koncentrován a soustředěný na konkrétní věc." Cirhana ovšem nijak neohromil. "Je vidět, že si odškrtávám připravené otázky," prohlásil předseda senátu. Výuka psychologických postupů skončila.

Obhájce Srby podá návrh na propuštění z vazby

"Bude třeba přijmout další rozhodnutí stran znaleckého zkoumání jak u inženýra Srby, tak u slečny Tomšovicové. Domnívám se, že by to velice přispělo objektivitě rozhodování," sdělil před justiční budovou Srbův advokát Miroslav Kříženecký.

Po skončení pátého jednacího dne předseda senátu Slavomír Cirhan hlavní líčení odročil. Jednání bude pokračovat 16. dubna. Kříženecký na dotaz zda jeho klient zůstane až do zmíněného data v českobudějovické vazební věznici odpověděl: "Zřejmě ne, protože tam byla individuální eskorta. Stále ho považují za nebezpečného zločince. My jsme ale rozhodnuti ještě dnes podat návrh na propuštění z vazby, právě vzhledem k vývoji důkazní situace."

Reklama

Související články

Srba: vraždu Slonkové jsem si neobjednal

Celodenním výslechem bývalého generálního sekretáře ministerstva zahraničí a agenta vojenské rozvědky odstartovalo v pondělí u Krajského soudu v Českých...

Tomšovicová: Srby jsem se bála

Výpověďmi plných rozporů pokračoval ve středu u Krajského soudu v Českých Budějovicích třetí den projednávání případu údajně chystané vraždy novinářky Sabiny...

Výběr článků

Načítám