Hlavní obsah

Zatčení Starky Příbram šokovalo

Novinky, Marie Heřmánková
PŘÍBRAM

Známý příbramský podnikatel a majitel zdejšího prvoligového fotbalového klubu Jaroslav Starka je za mřížemi. Jako blesk z čistého nebe zasáhla tato informace v pondělí večer místní obyvatele. V úterý se ve městě o ničem jiném nemluvilo. Ale spíš šeptem.

Foto: Petr Skála

Děvčata z Moravy hrající pod názvem Brněnské žlůvy se takto probojovávala na polovinu hřiště, kterou hájily hráčky z Berlína velmi urputně

Článek

Vyslovit takovou věc nahlas se lidé takřka báli. Proč? "Protože řada lidí ve městě skákala, jak tento podnikatel pískal. Vedení radnice nevyjímaje," řekl Novinkám zdejší řemeslník. A hned dodal: "Moje jméno a firmu ale neprozraďte. Kdo ví, jak to dopadne."

Podnikatele Starku obvinili v pondělí policisté z organizování únosu italského finančníka Guiseppe Roselliho a jeho vydírání. Ve městě ale koluje i názor, že to mohlo být úplně jinak, že Roselli Starku požádal, aby ho někde ukryl.

S tím ovšem nekoresponduje skutečnost, že Roselli policii na stopu Starky sám zavedl, když poznal chatu u Příbrami, kde byl držen. Její majitel je údajně rovněž mezi obviněnými.

Informace o možném propojení části zdejších podnikatelů s podsvětím a vedením radnice kolovaly v Příbrami již několik let. V posledním roce se proto na město soustředila pozornost policejních složek specializujících se na boj s korupcí a organizovaným zločinem.

Po zatčení Starky si proto mnozí Příbramáci oddechli. "Městu podobní podnikatelé dobré jméno nedělají, současnou očistu Příbrami proto rozhodně vítám," řekl například předseda Okresní hospodářské komory v Příbrami Pavel Oktábec.

Policisté: ulevilo se nám

Obdobný názor zazněl i z úst některých místních policistů. "O jeho zatčení jsme se dozvěděli až těsně před pondělním fotbalovým zápasem, kam Starka nepřišel. Popravdě se mnohým ulevilo, protože situace ve městě byla již dlouho příliš napjatá," řekl jeden z příbramských policistů, který s ohledem na probíhající vyšetřování odmítl zveřejnit své jméno.

Bezmoc při boji s bujícím organizovaným zločinem v Příbrami vyjádřilo už loni několik příbramských policistů v dopise tehdejšímu prezidentovi Václavu Havlovi, v němž ho upozornili na mafiánské prostředí ve městě.

"Určité osoby mají úzké kontakty ve vyšších kruzích policie, státních zastupitelství a soudů. Domnívají se, že nemusí dodržovat zákony," napsali.

K nim mnozí údajně počítali i Starku. Ve městě se šuškalo o incidentech jeho ostrých hochů, mezi nimiž vynikali brutalitou bratři Erdéliyové. Jeden z nich je od loňského roku za mřížemi.

Radnice slibuje kontrolu smluv

Další Starkovy gorily mu měly zajišťovat vliv nad většinou příbramských diskoték a restaurací. Sám Starka pověsti o svém vlivu na dění ve městě zlehčoval. "Pokud má někdo pocit, že jsem zločinec, tak ať jde na policii," hájil se.

Vstřícně mu bylo celá léta nakloněno i vedení města. Dlouho mu mimo jiné procházelo zasílání falešných faktur na radnici za rekonstrukci podstatné části kulturního domu, který měl od města pronajatý. Tím městskou pokladnu připravil o zhruba dva miliony korun. Radní se tyto peníze rozhodli vymáhat žalobou až poté, co je na nesrovnalosti v účtech upozornil nezávislý auditor.

Po Starkově zatčení je vedení radnice více než skoupé na slovo. "Nechci se k propojení radnice s panem Starkou vyjadřovat a jeho aktivity mě nezajímají," uvedl příbramský starosta Ivan Fuksa (ODS). Přitom to byl právě Fuksa, kdo měl v minulém volebním období z pozice místostarosty v péči pronájem a správu městského majetku.

Velmi zdrženliví jsou i další zastupitelé. "Nabídky pronájmů od Starky byly velmi výhodné. Nenapadlo mě, že by za tím mohlo být něco špatného. Nyní ale každopádně uděláme hloubkovou kontrolu všech smluv," tvrdí příbramský radní Pavel Pikrt (ČSSD).

Roselliho v Příbrami neznají

Italský finančník Guiseppe Roselli začal podnikat v roce 1995 na Příbramsku poté, co od státu v privatizaci koupil zdejší firmu Ortas - výrobce důlních strojů.

Přeměnit ji chtěl na velké logistické centrum pro italské investory v Česku. Svůj podnikatelský záměr však nenaplnil, naopak společnost Ortas se dostala do ekonomických problémů. Za své zaměstnance dokonce neplatila odvody sociálního pojištění.

O propojení Roselliho s podnikatelem Jaroslavem Starkou, obviněným z bankéřova vydírání, se mezi příbramskými podnikateli nic neví. "Ani jednoho z obou podnikatelů jsme nezastupovali a nebyli s nimi v kontaktu. Jsem tomu rád, protože tito podnikatelé městu čest nedělají," řekl předseda Okresní hospodářské komory v Příbrami Pavel Oktábec.

On sám měl jako ředitel místní firmy Halex s podnikatelem Rosellim špatné zkušenosti. "Kdysi jsme s Ortasem spolupracovali a dodnes nám dluží nějaké peníze," povzdechl si.

Přestože jako místo trvalého bydliště dosud uvádí Roselli byt v ulici Bratří Čapků v Příbrami, nikdo ho tu nezná. "Před několika lety jsem tu na poštovní schránce takové jméno viděl, ale potom zmizelo," řekl mladý muž, který v domě bydlí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám