Hlavní obsah

Zastupitel z Brna sám sobě neoprávněně daroval majetek rakouského seniora

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Chladného kalkulu, s cílem vetřít se do přízně seniora a pak jej připravit o majetek, se dopustil podle advokáta Zdeňka Joukla zastupitel za Brno-střed Tomáš Jan Otradovec (dříve TOP 09). Obětí se měl stát Jouklův klient, jímž je Georg Bilek (94) z Vídně.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Bilek pochází z Brna, kde jeho rodiče s židovsko-německými kořeny patřili ke smetánce. Měl po nich zdědit pozemek v Brně-Pisárkách. Získal je ale Otradovec. Soud v úterý rozhodl, že se tak stalo neoprávněně.

Otradovec si v roce 2014 našel Bilka ve vídeňském domovu důchodců. V seniorovi oživil zašlé vzpomínky na rodiče a původní domov. Za první republiky šlo o továrnickou rodinu vlastnící v Pisárkách vilu. Bilkům byl majetek zabaven státem po druhé světové válce. Zastupitel ale zjistil, že Bilek má stále nárok na pozemek za vilou o 650 metrech čtverečních. Politik se nabídl, že mu jej v dědickém řízení pomůže získat a pak si ho od něj koupí.

V zastoupení pozemek daroval. Sobě

Důvěřivý senior podepsal Otradovcovi plnou moc, aby jej zastupoval v ČR. Zastupitel ale zašel dále. Nejprve pozemek pro Bilka skutečně získal. Pak ale zašel na katastrální úřad a v Bilkově zastoupení si pozemek sám sobě daroval. Dokonce vybral nájemné od uživatelů pozemků a to si pak údajně ponechal.

Bilek se proti tomuto postupu ohradil. Otradovec tvrdí, že mu za převod pozemku, jehož hodnota se odhaduje na 2,8 miliónu korun, chtěl zaplatit 10 tisíc eur – tedy zhruba desetinu odhadní částky. Vznikl tak spor o to, komu vlastě parcela patří. Zastupitel podle své advokátky Kateřiny Krejčí jednal v dobré víře, rozhodně prý podvod neplánoval.

Jenže rozsudek soudce Jiřího Horáka z brněnského městského soudu naznačuje pravý opak. Rozhodl totiž, že pozemek patří Bilkovi, který sice Otradovcovi podepsal plnou moc, ale jen proto, aby jej zastupoval v Česku v dědickém řízení.

V souvislosti s kauzou již Otradovec opustil řady TOP 09. Verdikt ale není tečkou za případem. Zároveň se jím zabývají kriminalisté, kteří prověřují, zda se nedopustil podvodu. Advokát Joukl navíc vyzve  Otradovce, aby na svoji funkci rezignoval. Stane se tak na zasedání zastupitelstva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám