Hlavní obsah

Zastřelili seniora kvůli několika tisícům, odsedí si 20 let

Právo, Jiří Tomaškovič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bruntál
Aktualizováno

S trestem na 20 let ve věznici se zvýšenou ostrahou odešli od Krajského soudu v Ostravě Milan Klapetek a Martin Lebeda. Loni v listopadu dvěma výstřely z malorážkové pistole zavraždili ve Svobodných Heřmanicích na Bruntálsku kvůli několika tisícovkám 71letého důchodce. Usmrtili jej proto, že potřebovali peníze na drogy.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Justiční stráž přivádí ke Krajskému soudu v Ostravě Milana Klapetka (v popředí) a Martina Lebedu

Článek

Na radu svých obhájců se oba na místě odvolali. „Klient si v důsledku značné míry požitého alkoholu na určité věci nepamatuje. Rána s pistole vyšla nešťastnou náhodou,“ upozornil Klapetkův advokát. Kromě dvacetiletého trestu za vraždu nařídil krajský soud Klapetkovi ještě ochranné psychiatrické léčení.

Klapetek a Lebeda si podle soudu loupež naplánovali dopředu. „Obžalovaný Klapetek věděl, že jeho matka má doma nelegálně drženou malorážkovou pistoli bez výrobního čísla. Zbraň si vzal a ještě její funkčnost společně odzkoušeli,“ popsal soudce Jaroslav Málek.

Chtěli vodu do chladiče 

Klapetkovi, jenž se s obětí znal, se pod smyšlenou žádostí o vodu do chladiče automobilu podařilo důchodce přesvědčit, aby mu otevřel dveře domu. Poté na něj namířil pistoli, zatlačil dovnitř a požadoval peníze. Komplic Lebeda se v tu chvíli schovával za rohem domu.

Po prvním výstřelu začali pachatelé prohledávat dům. Když se za nimi těžce zraněný důchodce vyškrábal do prvního patra, střelil ho Klapetek do hlavy ještě jednou. „Z domu ve Svobodných Albrechticích ukradli nejméně sedm tisíc korun v hotovosti, tři půllitrové láhve becherovky, přenosný radiomagnetofon a DVD přehrávač,“ doplnil soudce.

Pachatelé se přiznali 

Přepadení a vražda důchodce nebyla jedinou společnou akcí pachatelů. V létě loňského roku přepadli a okradli ženu žijící v rodinném domě v Horních Životicích. Poté, co vnikli do domu, požadovali alkohol a peníze, přičemž majitelce vyhrožovali zabitím. Poprvé odešli bez peněz, do domu staré paní se ale neustále vraceli. Tam jim ze strachu o svůj život téměř půl roku nejprve nalévala alkohol a poté jim nejméně pětkrát vyplatila 500 korun.

Spravedlnosti pachatelé unikali několik dní. Kriminalisté je dopadli před Vánoci, oba se následně k činu přiznali. Lebeda u soudu tvrdil, že nevěděl, co se v domě děje, Klapetek se hájil tím, že byl opilý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám