Hlavní obsah

Žárlivec vyslechl za smrt manželky 12letý trest

Novinky, Svatava Hernandezová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Senát Krajského soudu v Plzni vynesl rozsudek nad 48letým Zdeňkem Janem, který v lednu brutálně napadl svou o 25 let starší manželku v jejich domě na Plzeňsku a přivodil jí tím smrt. Dostal 12 let vězení. Soud jeho počínání překvalifikoval z vraždy na ublížení na zdraví.

Foto: Václav Vlasák

Úly v zahradách františkánského kláštera v Kadani.

Článek

"Tři dny se soud zabýval příběhem, jehož aktéry byly osoby na té nejnižší úrovni, které nepracují, každý den se opíjejí a kde každý souloží s každým. Tato jejich veškerá činnost vyústila až ve smrt jedné z nich," zahájil předseda senátu Petr Poledne odůvodnění rozsudku.

Jak dále uvedl, k usvědčení obžalovaného stačila jeho výpověď a také znalecký posudek. Další důkazy jen celý obraz činu doplňovaly.

"Podle znalce líčil Jano útok na poškozenou mírněji, než jak tomu ve skutečnosti bylo. Jano svou ženu napadal již v minulosti, o čemž svědčí záznamy na policii," pokračoval předseda senátu.

Žena umírala dva dny

Jano ženu zbil po hádce v lednu v jejich domě v Habří u Blovic. Tloukl jí pěstmi, násadou od koštěte a kopal ji do celého těla. Oběť umírala dva dny ve velkých mukách, než ji Jano přivolal lékařskou pomoc.

"V noci, když byl opilý, si ani nevšiml, že by žena potřebovala pomoc. O té uvažoval až ráno. Měl ale strach z vězení, proto také šel do lékárny a přinesl poškozené prášky. Až když bylo evidentní, že umírá, zavolal lékaře," řekl dále Poledne.

Protože soud neprokázal úmysl usmrtit poškozenou, změnil kvalifikaci trestného činu vraždy na ublížení na zdraví s následkem smrti.

Obžalovaný byl v minulosti mnohokrát trestán pro násilné činy. Znalci uvedli, že je jeho resocializace prakticky vyloučená.

Rozsudek není pravomocný

Po vynesení verdiktu se soudní síní ozval hlasitý pláč Janovy sestry. Jeho bratr musel být kvůli nevhodným komentářům dokonce vykázán. Než obžalovaného odvedla justiční stráž, nastalo srdceryvné loučení s řadou příbuzných.

Celý případ bude mít dohru u Vrchního soudu. Jano i státní zástupkyně se na místě odvolali.

Reklama

Související témata:

Související články

Manželku v důchodu ubil kvůli nevěře

Ze surové vraždy své třiasedmdesátileté manželky se začal v úterý před Krajským soudem v Plzni zpovídat 48letý Zdeněk Jano z Blovic. Ženu ubil pěstmi a násadou...

Výběr článků

Načítám