Hlavní obsah

Zápach sirovodíku, tisíce uhynulých ryb. V nádrži na Mostecku se zřejmě propadlo dno po těžbě

Novinky, kub
Horní Jiřetín

Ve vodní nádrži v Horním Jiřetíně na Mostecku hromadně uhynuly stovky až tisíce ryb. V nádrži se zřejmě propadlo dno do bývalé podzemní šachty po těžbě uhlí, voda je podle rybářů cítit po sirovodíku. Česká inspekce životního prostředí bude zkoumat odebrané vzorky, zatím není zřejmé, jaké látky se do vody dostaly.

Foto: Český rybářský svaz

V nádrži na Mostecku hromadně uhynuly ryby.

Článek

O úhynu v nádrži Farského (Farský rybník) ve středu informoval mluvčí Českého rybářského svazu Jan Skalský na webu s tím, že se zakazuje v místě rybolov.

„Došlo pravděpodobně k propadu dna do bývalé podzemní šachty po těžbě uhlí. Hladina je pokleslá o několik centimetrů, voda je zakalená do šedé až bílé barvy a je silně cítit po sirovodíku,“ sdělil mluvčí.

Smrtící kyanid se do Bečvy dostal kanálem ve Valašském Meziříčí

Krimi

Lidé ze svazu se podle něj snaží zachránit část ryb a zbytek se bude likvidovat v kafilerii. Škody zatím nelze vyčíslit, uhynulé ryby jsou pravděpodobně i na dně nádrže, odstranění potrvá zřejmě několik dní. Podle Skalského uhynuli mimo jiné sumci, kapři a cejni.

Foto: Český rybářský svaz

Uhynulé ryby v Horním Jiřetíně.

Nádrž vznikla rekultivací, vypuštění zřejmě není podle mluvčího možné. „Dá se předpokládat, že došlo k propadu dna do staré šachty a z té právě unikly jedovaté plyny,“ sdělil ČTK Skalský s tím, že Česká inspekce životního prostředí odebírá vzorky. Výsledky napoví, jaké látky se do vody dostaly.

Ministerstvo nabídlo pomoc rybářům na otrávené Bečvě

Domácí

Rybáři museli podobné neštěstí řešit rovněž v předešlých dnech na Vsetínsku, kde do Bečvy unikl jedovatý kyanid, který zabil tuny ryb.

Foto: Český rybářský svaz

V Horním Jiřetíně hromadně uhynuly ryby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám