Hlavní obsah

Žalobkyně stíhaná za vynášení informací půjde k soudu

Právo, Radim Vaculík
NYMBURK

Stíhanou nymburskou státní zástupkyni Evu Leblovou, na jejíž případ Právo upozornilo minulý týden, čeká za několik týdnů soud. Městské státní zastupitelství v Praze totiž na ni včera podalo k pražskému městskému soudu obžalobu pro trestný čin ohrožení utajované skutečnosti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil

Článek

Podle včerejšího zjištění Práva je podezřelá, že svého přítele varovala před chystanou akcí policie, která vyšetřovala případ krádeží aut.

Mluvčí pražského městského zastupitelství Štěpánka Zenklová včera řekla, že Leblové hrozí až osm let vězení. „Skutek spočíval v tom, že v roce 2003 obžalovaná vyzradila svému příteli ze spisu informaci z případu, který se týkal krádeží aut, o nasazení operativních úkonů s cílem ho varovat, aby se nevyskytoval v konkrétních místech,“ přiblížila Zenklová.

Podle informací Práva se pak prozrazená informace o chystaném policejním zátahu dostala až k podezřelým a později obviněným zlodějům aut, což prakticky mohlo zmařit celé vyšetřování. Sám přítel nymburské žalobkyně prý ale mezi stíhanými nefiguruje.

Skutek se podle Zenklové sice stal už v roce 2003, kdy byla Leblová ještě žalobkyní v Praze 8, a nikoli v Nymburce, ovšem trestní oznámení kdosi podal až o tři roky později. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) Leblovou dočasně zprostil funkce státní zástupkyně loni v červenci.

Jediný odsouzený před šesti lety

Případ Leblové je přitom mezi státními zástupci ojedinělý. Samo ministerstvo spravedlnosti si nevzpomíná na jiný případ, kdy by byl státní zástupce stíhaný a odsouzený v souvislosti s výkonem funkce.

Pokud už byl někdo z justice stíhán, šlo vesměs o případy, které se týkaly soukromých aktivit soudců či žalobců. Podle statistik ministerstva byl za posledních šest let odsouzen a následně zproštěn funkce pouze jeden státní zástupce. V roce 2003 dostal peněžitý trest za to, že slíbil studentovi zajištění úspěšného složení zkoušky u zkoušejícího na vysoké škole. Dopustil se tak pomoci ke spáchání trestného činu podplácení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám