Hlavní obsah

Žalobkyně navrhla pro Janouška deset let vězení

Právo, Josef Koukal
Aktualizováno

Státní zástupkyně Jana Kadeřábková navrhuje lobbistovi Romanu Janouškovi desetiletý trest za pokus vraždy. Podle ní musel ženu před svým vozem vidět a muselo mu být jasné, že ji může najetím zabít.

Foto: Petr Horník, Právo

Roman Janoušek na archivním snímku

Článek

„Bylo prokázáno, že s jistotou o její přítomnosti před vozidlem věděl. Nejprve dvakrát popojel, aby ji odehnal. Pak se prudce rozjel. Musel vědět, že ji může usmrtit, jednal v nepřímém úmyslu,“ uvedla žalobkyně.

Žena podle ní přežila jen díky včasné pomoci lékařů. Jinak u ní hrozil kolaps oběhového a dýchacího systému.

Janoušek sice nebyl dodnes trestán a poškozenou odškodnil, k činu se však nepřiznal. Přesto vidí státní zástupkyně šanci na jeho polepšení jako slušnou a navrhuje mu trest při spodní hranici sazby a zákaz řízení auta na pět let.

„Pokus vraždy je pro mě absurdní kvalifikace,“ reagoval ve své závěrečné řeči Janouškův obhájce Vít Široký.

„Nepopírám, že došlo k těžké újmě, to nepopírá ani klient. Jediné, čím se lišíme, zda následek zamýšlel a zda jeho jednání bylo úmyslné,“ uvedl Široký.

S tím, že by dopravní nehoda byla kvalifikována jako pokus vraždy, se prý setkal poprvé za celou svou advokátní praxi. „Možná je to společenská objednávka,“ podotkl právník.

Soud žádá o překvalifikování na neúmyslný čin.

Ve své závěrečné řeči navrhl Široký zprostit Janouška obžaloby, případně odsoudit za nedbalostní trestný čin k „přiměřenému výchovnému trestu“.

Rozsudek by měl padnout ve středu.

Reklama

Výběr článků

Načítám