Hlavní obsah

Žalobci prověří, zda chlapec z Břeclavi lhaním neporušil zákon

Státní zastupitelství se bude zabývat tím, zda patnáctiletý chlapec z Břeclavi lží o tom, že jej brutálně zbili tři Romové, neporušil zákon. Řekla to břeclavská okresní státní zástupkyně Anežka Forstová. Nejprve je ale nutné počkat, až policie vyšetřování kauzy, spojené s pátráním po smyšlených útočnících, odloží.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Oksana Zhyvachivska u lůžka zraněného syna

Článek

Stát by se tak mělo v nejbližších dnech. "Co bude dál, to se teprve uvidí. Nejprve musíme mít na stole spis," řekla mluvčí policie Petra Vedrová. Podání trestního oznámení na hocha zvažuje Celostátní asociace Romů ČR.

Nyní je podle Stanislava Daniela, bývalého kriminalisty s 30letou praxí, plně na státním zastupitelství, jaký postup zvolí. Upřesnil, že nejde jen o stíhání hocha, ale i dvou dívek a jeho kamaráda, kteří znali pravdu o tom, co se vlastně stalo. "Je třeba si klást otázku, jaké protiromské nálady v zemi by vznikly, pokud by chlapec v důsledku úrazu zemřel, aniž by se skutečné pozadí věci podařilo objasnit," uvedl Daniel.

Hoch se zranil v dubnu při nevydařeném gymnastickém cviku, kdy se patrně předváděl před kamarády. Lékaři mu v nemocnici museli odebrat ledvinu, měl poškozená játra a slezinu. Když jej matka vezla do nemocnice, řekl jí, že jej zbili tři Romové, protože jim nedal cigaretu. Vyšetřování ale prokázalo, že si vše vymyslel. Bál se totiž matce říci pravdu. Žena se ve čtvrtek za sebe i syna omluvila Romům i obyvatelům Břeclavi.

Nepravdivé informace o útočnících vyvolaly protiromské nálady. V Břeclavi demonstrovalo 2000 lidí. Romové se domnívají, že by hoch měl nyní zaplatit výdaje spojené se opatřeními, která byla po jeho zranění přijata.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám