Hlavní obsah

Žalobce se nemíní smířit s osvobozením Bárty a Škárky

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žalobce z Městského státního zastupitelství v Praze Vladimír Hackl podle informací Práva v pátek posílá na Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) návrh na podání dovolání v údajné korupční kauze poslanců Víta Bárty a Jaroslava Škárky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vít Bárta (vlevo) a Jaroslav Škárka

Článek

Hackl se nemíní smířit s tím, že byli Bárta i Škárka pravomocně zproštěni obžaloby z korupce.

Žalobci se však nelíbí ani to, jak Šottův senát a následně i odvolací pražský městský soud posoudily celý případ, nesouhlasí s hodnocením důkazů, jak je soudy provedly, a považuje je za „extrémně rozporné“ s tím, co bylo zjištěno.

„Pořád máme za to, že verze obžaloby je relevantní, že došlo k předání úplatku, že Bárta uplácel Škárku za likvidaci plzeňského klubu VV a (Kristýnu) Kočí pak za to, že proti němu přestane aktivně vystupovat a v tomto směru bude působit i na ostatní poslance,“ řekl Právu Hackl.

Foto: David W Cerny, Reuters

Vít Bárta se svou manželkou Kateřinou Klasnovou před jednací síní Obvodního soudu pro Prahu 5

Vina je podle něj i na straně Škárky, který si prý 170 tisíc korun v obálce od Bárty předloni v březnu nechal a teprve po pár dnech se obrátil na policii.

„S finančními prostředky nakládal tak, jako kdyby je přijal, a z jeho strany došlo k oznámení věci až pod tlakem medializace,“ podotkl Hackl.

O změnu soudních senátů žádat nebude

Přestože nesouhlasí s rozsudky soudů, nebude podle svých slov v žádném případě žádat o změnu soudních senátů.

„Návrh směřuje na NSZ, aby se nejvyšší státní zástupce rozhodl, zda na základě našeho podnětu podá dovolání, či nikoli,“ uvedl ve čtvrtek Hackl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kristýna Kočí s Jaroslavem Škárkou

Právě nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman má podle zákona jako jediný právo podat do dvou měsíců od doručení pravomocného rozsudku v již skončené kauze obou poslanců dovolání k Nejvyššímu soudu. Pokud by tak učinil, na což má čas podle Hackla zhruba ještě dvacet až třicet pracovních dnů, a u soudu uspěl, případ by mohl začít nanovo u hlavního líčení.

Zda se k tomuto kroku Zeman odhodlá, to jeho mluvčí Helena Markusová nechtěla v minulosti opakovaně sdělit s odkazem na fakt, že nejvyšší žalobce dosud nemá k případu podklady. Nyní je tedy dostane.

Odsouzeni, pak zproštěni

Současný šéf Věcí veřejných (VV) a někdejší ministr dopravy Bárta si v případu údajné korupce nejprve vyslechl loni v dubnu podmínečný trest 18 měsíců za to, že Škárkovi a tehdejší šéfce poslaneckého klubu VV Kočí předal v březnu 2011 v obálkách úplatky 270 tisíc, respektive 500 tisíc korun. Škárka si vysloužil dokonce tříleté vězení za podvod.

Jenže v listopadu odvolací senát Městského soudu v Praze zrušil původní verdikt Šottova senátu a závazně mu nařídil, aby případ posoudil jinak s tím, že Bártovo ani Škárkovo jednání není trestným činem.

Šottovi pak nezbývalo nic jiného než letos v lednu i přes osobní nevoli oba muže obžaloby zprostit a jeho verdikt už víceméně jako formalitu odvolací soud v březnu bez problémů potvrdil.

Zatímco Šottův podnět a možná Blažkova stížnost pro porušení zákona už na pravomocném rozsudku nemohou nic změnit, v případě toho Hacklova a následného potenciálního dovolání ze strany Zemana může Nejvyšší soud vše zvrátit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám