Hlavní obsah

Žalobce navrhuje Dalíkovi za Pandury sedm let vězení a pokutu 22 miliónů

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Soud s lobbistou Markem Dalíkem, který si měl říci o téměř půlmiliardový úplatek v souvislosti s nákupem transportérů Pandur pro českou armádu, se chýlí ke konci. U Městského soudu v Praze zazněly v pondělí závěrečné řeči. Žalobce Jan Kořán navrhuje pro Dalíka trest sedm let vězení a povinnost zaplatit skoro 22 miliónů korun. Dalíkův obhájce Tomáš Sokol žádá svého klienta zprostit obžaloby.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Marek Dalík u pražského městského soudu (archivní snímek). Vlevo Dalíkův advokát Tomáš Sokol.

Článek

„Obžaloba má za to, že skutek se stal, skutek je trestným činem a tento skutek ve smyslu obžaloby spáchal obžalovaný,“ zahájil žalobce Jan Kořán svou závěrečnou řeč, ve které rekapituloval celou kauzu.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Státní zástupce Jan Kořán

Dalíkovu výpověď označil za nepravdivou, což dokazoval porovnáváním výpovědí Dalíka a Bartáka, které také nevěří. „Výpověď MUDr. Bartáka je účelová a nevěrohodná, už kvůli kamarádskému vztahu s obžalovaným, je jakousi kvazi obhajobou,“ prohlásil Kořán. „Že pan doktor Barták zřejmě věděl o požadavku obžalovaného a nějakou měrou se na tom podílel, to má obžaloba za pravděpodobné,“ dodal. Podle Kořána je Barták vůči Američanům zaujatý kvůli kauze Tatra, v níž byl obžalovaný z přijímání úplatků. Bartáka soudy v roce 2014 zprostily obžaloby. [celá zpráva]

Topolánkovo rétorické cvičení

Výpověď bývalého premiéra Mirka Topolánka považuje Kořán za „skvělé rétorické cvičení“. Objektivní fakta prý byla zastřena Topolánkovým subjektivním hodnocením. „Expremiér svým vystoupením nemohl přesvědčit nikoho, kdo se seznámil s důkazy,“ myslí si Kořán a i tuto svědeckou výpověď opět označil za účelovou a kvůli přátelskému vztahu Topolánka s Dalíkem za kvazi obhajobu.

Kořán ve své 3,5hodinové závěrečné řeči navrhl pro Dalíka trest vězení v délce sedmi let a povinnost zaplatit 21,9 miliónu korun. Pokud by částku nezaplatil, měl by podle Kořána jít na další dva roky do vězení.

Dalík si podle obžaloby měl říct o půlmiliardový úplatek při neformální schůzce v listopadu 2007 v malostranské restauraci U Malířů. „Soudu se nepodařilo prokázat, kdo schůzku zorganizoval,“ uvedl žalobce s tím, že to s největší pravděpodobností byl Barták.

Zástupcům rakouské zbrojovky Steyr měl Dalík tvrdit, že má blízko k vládním představitelům a může ovlivňovat jejich rozhodování. Podle rakouského bývalého zaměstnance Steyru Stephana Szücse si měl lobbista říci o 18 miliónů eur (tehdy asi 480 miliónů korun) ve třech splátkách za vyjednání zakázky.

Vinu odmítl

Dalík, který se hlavního líčení v podstatě od počátku neúčastní, jakoukoli vinu odmítl a celou kauzu označil za nesmysl. „O žádných úplatcích se na schůzce v Praze nemluvilo,“ uvedl už dříve Dalík. Účastníci schůzky v restauraci U Malířů se podle něj rozešli v korektní atmosféře.

Je prý souzený kvůli tomu, že představitelům dodavatele na první schůzce řekl do očí, co si o nich tehdejší premiér Mirek Topolánek a ministři myslí, tedy že původní kontrakt získali pomocí úplatku a že je ten kontrakt předimenzovaný. Svou upřímnost na té schůzce označil Dalík za velkou chybu.

Kabinet Mirka Topolánka na jaře 2009 rozhodl o nákupu 107 strojů za 14,4 miliardy. Tisk později uvedl, že Česko nakoupilo pandury čtyřikrát dráž než Portugalci, aniž se vozy výrazně lišily výbavou.

Související témata:

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Marek Dalík na snímku z roku 2006

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý předseda vlády a ODS Mirek Topolánek

Dalík může dostat za podvod až desetiletý trest. Pokud jeho údajné jednání překvalifikuje soud na přijetí úplatku, může dostat až o dva roky více.

Reklama

Související články

Na Dalíka čekal v jeho domě Topolánek

Obvodní soud pro Prahu 4 pustil ve středu lobbistu Marka Dalíka na svobodu. Ten odjel do svého bytu ve vile v Praze 6, kde na něj čekal jeho přítel a bývalý...

Výběr článků

Načítám