Hlavní obsah

Žalobce kauzy Nagyová: Zpravodajec Pohůnek má těžkou pozici

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ve středu pokračuje třetím dnem hlavní líčení v kauze údajného zneužití Vojenského zpravodajství (VZ) ke sledování civilních osob včetně nyní již bývalé manželky expremiéra Petra Nečase (ODS).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Pohůnek a Milan Kovanda (vpravo) přicházejí k Obvodnímu soudu pro Prahu 1.

Článek

Po obžalované Janě Nečasové (dříve Nagyové) a dvou bývalých šéfů vojenské tajné služby Ondreji Páleníkovi a Milanu Kovandovi zpovídá soudkyně z Prahy 1 Helena Králová již druhým dnem posledního ze stíhaných, někdejšího šéfa jednoho z odborů VZ Jana Pohůnka.

A podle žalobců z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci se tento rovněž již bývalý zpravodajec dostal během středy do úzkých.

„Myslím si, že má pan obžalovaný poměrně těžkou pozici. Řekl bych to takto: některé otázky považujeme za nezodpovězené... Způsob obhajoby (všech obžalovaných) a dosavadní průběh jsme očekávali a myslím si, že s tím z hlediska důkazního nemáme žádný problém,“ řekl novinářům po skončení dopolední části jednání dozorový žalobce Rostislav Bajger.

Na dotaz Práva, zda si jsou tedy státní zástupci stále tzv. jistí v kramflecích, odpověděl: „Pokud to takto zjednodušíme, tak ano.“

Obhajoba čtveřice stíhaných podle něj přišla k hlavnímu líčení s určitým novem, ale to prý žalobci očekávali. Blíže to ale Bajger nechtěl specifikovat.

Pohůnek: nemají o tom ponětí

Sám Pohůnek tvrzení státního zástupce, že nebyl schopen na některé dotazy odpovědět, vysvětloval neznalostí samotných žalobců.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jana Nečasová (dříve Nagyová) přichází na jednání obvodního soudu. Vpravo Petr Nečas.

„Těžce se reaguje na dotazy, ze kterých je zjevné, že státní zástupci nemají naprosto žádné ponětí o tom, jako fungují zpravodajské služby. Neznají vnitřní řády, které upravují jejich činnost. Kdyby znali tu problematiku, tak by ty dotazy nikdy nepoložili,“ řekl Právu po svém výslechu Pohůnek.

Podle svých slov vysvětlil soudu vše, co vysvětlit chtěl. Ze strany státních zástupců se prý jedná o chytání za slovo.

Kvůli tomu, že se Pohůnkova výpověď protáhla na dva dny a ještě bude odpoledne pokračovat dotazy obhájců, soud zrušil plánované úterní a nyní i středeční výslechy svědků. Měli mezi nimi původně být sám Petr Nečas či jeho první manželka Radka, kterou podle obžaloby vojenští zpravodajci na žádost Nagyové nezákonně sledovali. Ke slovu se ve středu nedostal ani bývalý šéf Úřadu vlády z dob Nečasova premiérství Lubomír Poul.

Ve čtvrtek už však dostanou příležitost hovořit o případu svědkové z řad vojenských zpravodajců, výslechy však kvůli jejich utajení proběhnou na dálku a opět bez přítomnosti veřejnosti, tedy za zavřenými dveřmi. Pak by měla nastat zhruba půldruhého měsíce dlouhá pauza v tomto hlavním líčení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám