Hlavní obsah

Žalobce chce pro Berdycha 12 let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Žalobce Radek Klvaňa žádal při čtvrtečním jednání pražského městského soudu pro Davida Berdycha kolem 12 let vězení v nejpřísnější věznici se zvýšenou ostrahou. Údajný bývalý šéf gangu je obžalovaný společně se svými čtyřmi komplici z únosů tří podnikatelů.

Článek

Berdych se však bojí o vlastní život. "Díky mně je objasňována trestná činnost čtyř desítek lidí. Jsem ohrožen a bude nutné mě chránit několik let," prohlásil. V navrhované věznici by si totiž trest odpykával společně s největšími zločinci, kteří by ho mohli chtít na objednávku zlikvidovat.

Berdych je stejně jako bývalý dopravní policista Jiří Železný a Josef Kunstát navíc obviněn z dalších případů loupeží a vražd bohatých podnikatelů. Obžalobu na 36 lidí, včetně někdejších elitních policistů, bude řešit krajský soud. Berdychovi tam hrozí výjimečný trest.

Berdych a Železný projevili lítost

Berdych i Železný ve čtvrtek nad spáchanými skutky projevili lítost a usilovali o to, aby byl trest co nejmírnějí. Berdych zopakoval, že trestnou činnost neorganizoval, řídili ji elitní policejní detektivové stíhaní u krajského soudu.

"Přiznání bylo to nejodvážnější a nejstatečnější, co jsem kdy učinil," prohlásil  Železný. Podle obžaloby se při přepadání podnikatelů oblékal do služební uniformy, v níž se vydával za policistu a předstíral dopravní kontrolu. "Kdybych na té silnici nestál já, stál by tam jiný policista z okolí Berdycha," řekl Železný. Kvůli propojení s elitními důstojníky věřil, že pomáhá policii potírat závažnou kriminalitu. "Domníval jsem se, že jsem nástroj policie," upřesnil.

Obžalovaný Kunstát oproti tomu vinu odmítá. Hlavní líčení, kde soudce zřejmě již vynese rozsudek, se odročilo na 1. listopadu.

Reklama

Související témata:

Související články

Dva z Berdychova gangu v bezpečí v Irsku

Dva z nejnebezpečnějších pachatelů z tzv. Berdychova gangu, Tomáš Půta a Maroš Šulej, se po útěku do Irska stále nemusejí obávat zatykače Interpolu, ani toho,...

Výběr článků

Načítám