Hlavní obsah

Zákrok policisty s pistolí v ruce proti řidiči v Plzni musí soud znovu projednat

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Plzeňský okresní soud bude muset znovu projednat případ zástupce velitele plzeňské zásahové jednotky Vladimíra Slavotínka (53), kterého státní zástupce obžaloval ze zneužití pravomoci úřední osoby za loňský zákrok se zbraní v ruce proti řidiči v Plzni. Krajský soud v Plzni v úterý zrušil původní rozhodnutí okresního soudu, podle kterého by mohlo být jednání maximálně kázeňským přestupkem, a věc postoupil k vyřízení krajskému policejnímu řediteli.

BEZ KOMENTÁŘE: Incident policistů v civilu s řidičem Video: Napadený řidič

 
Článek

Informaci o zrušeném rozhodnutí okresního soudu, která se objevila na veřejném portálu justice, potvrdila Právu mluvčí Krajského soudu v Plzni Lucie Jíchová. Důvody, pro které krajský soud původní verdikt zrušil, ale Jíchová nesdělila s tím, že jednání bylo neveřejné. „Bližší informace můžeme poskytnout až po doručení našeho rozhodnutí oběma stranám,“ vysvětila mluvčí.

Krajský soud se případem zabýval na základě stížnosti státního zástupce Jiřího Richtra, který s původním rozhodnutím nesouhlasil. Richtr obžaloval Slavotínka kvůli nevybíravému zákroku proti řidiči, který ho dříve problikal za údajný riskantní manévr.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Zástupce velitele krajské policejní zásahové jednotky Vladimír Slavotínek u soudu.

Důstojník v hodnosti majora byl jedním z dvojice policistů v civilu, jež loni v září v černém mercedesu zablokovala cestu superbu, za jehož volantem seděl 53letý Josef Vávra. Reagovali tím na předchozí situaci, kdy je řidič problikal poté, co měl za to, že riskantním předjížděním ohrozili jiného účastníka silničního provozu. [celá zpráva]

Vladimír Slavotínek podle soudu nespáchal trestný činVideo: Jan Švábek, Právo

Slavotínek tehdy vystoupil z vozidla a s pistolí v ruce šel k Vávrovu vozidlu. „Přistoupil k levým předním dveřím vozidla Škoda Superb, aniž by slovně nebo použitím služebního odznaku prokázal příslušnost k policii. Nejprve řidiče označil slovy ku*va, ty ku*do a dotazoval se jej, na koho blikal. Když řidič ihned nereagoval na výzvu k vystoupení z vozidla, fyzicky ho napadl,“ uvedl žalobce.

Podle okresní soudkyně Lucie Bočkové ale Slavotínek svým jednáním nenaplnil znaky trestného činu. Z jejích úst při odůvodnění rozhodnutí zaznělo, že policisté svou jízdou nijak neohrožovali ostatní vozidla v silničním provozu, ale naopak poškozený svou jízdou ohrožoval černý mercedes, v němž jeli policisté.

Slavotínek se hájil právě tím, že se s kolegou cítili v ohrožení, protože na ně řidič superbu najížděl zezadu. „Došlo dokonce i k nárazu, kdy jsem se praštil hlavou o sloupek. Zapnuli jsme modrý maják a rozsvítili červený nápis stop policie. Na to řidič reagoval tím, že začal ujíždět,“ uvedl Slavotínek.

Velitel zásahové jednotky Josef Němec k případuVideo: Patrik Biskup, Právo

Za sprostá slova si posypal hlavu popelem. „To se nemá. Ale jakékoliv fyzické násilí popírám. Než jsem došel k řidiči, strčil jsem ji (pistoli) zpátky do pouzdra. V žádném případě jsem na něho nemířil,“ konstatoval před soudem.

Podle Bočkové bylo jednání Slavotínka během zákroku přes čáru. Označila ho za nezdvořilé. „Přistoupil k vozidlu poškozeného, aniž by slovně či služebním odznakem dodatečně prokázal příslušnost k policii. Jako policista též nedodržel pravidla zdvořilosti a cti, vážnosti a důstojnosti osob,“ dodala soudkyně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám