Hlavní obsah

Zákrok plzeňských policistů se zbraní proti řidiči prošetřuje GIBS, zůstávají ve službě

Právo, pab, vor
Plzeň

Zákrok dvojice policistů v civilu, kteří na jedné z nejrušnějších křižovatek v Plzni zablokovali jiné vozidlo a jeho řidiče začali slovně a fyzicky napadat, prošetřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Právu to v pátek potvrdila mluvčí GIBS Radka Sandorová. Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) je chování policistů nepřijatelné a je třeba věc vyšetřit.

BEZ KOMENTÁŘE: Incident policistů v civilu s řidičem Video: Napadený řidič

 
Článek

„Prověřujeme všechny okolnosti zákroku. Až poté bude možné rozhodnut, zda byl v souladu se zákonem, nebo šlo o protiprávní jednání ze strany policistů,“ uvedla Sandorová.

Podle Martiny Korandové z Krajského policejního ředitelství v Plzni oba policisté zatím dál zůstávají ve službě.

K případu se v pátek dopoledne vyjádřil také ministr vnitra Milan Chovanec. „Chování policistů vůči řidiči, které je vidět na videozáznamu, je nepřijatelné a musí se důsledně prošetřit. S výsledky šetření pak policie musí seznámit i veřejnost. Je sice otázka, zda je záznam zveřejněný v médiích kompletní a ukazuje událost v celém kontextu, nicméně ze zatím zveřejněných záběrů je evidentní, že takto se policista chovat nesmí!” uvedl Chovanec.

Na videu pořízeném z auta poškozeného je vidět, jak policisté v civilu v černém mercedesu překřížili dráhu jedoucího vozu, načež jeden z nich vyskočil a s pistolí v ruce zamířil k zastavenému autu. Místo aby se řidiči ihned legitimovali jako řádní policisté, začali jej fyzicky napadat.

Řidič vozu mercedes pak napadl oznamovatele, vyrazil mu telefon z ruky, když komunikoval s linkou 112.
advokát poškozeného

V trestním oznámení, které řidič z Karlovarska podal a které má Právo k dispozici, stojí, že celý incident začal ve chvíli, kdy řidič v morálním pohoršení dálkovými světly zablikal na černý mercedes před sebou, který svou agresivní jízdou ohrožoval v jízdě dodávku se značkou invalidy.

Měl strach

Mercedes se v reakci zařadil zpátky a jeho řidič s potetovanou rukou a v černých brýlích začal podle advokáta Ronalda Němce k jeho klientovi přes stažené okénko hrubě gestikulovat a pokřikoval na něj.

Řidič z Karlovarska měl podle advokátových slov strach, že se jedná o kriminálníky, takže nereagoval hned na signály k zastavení. Chtěl zajet k čerpací stanici, kde jsou kamery a svědci, ale vjezd byl za betonovými zábranami.

Proto řidič vytočil za jízdy linku 112, kde chtěl vědět, zda SPZ vozidla, jehož posádka ho ohrožuje, patří policii. To už ale začal mercedes řidiče vytlačovat, až se mu ho podařilo v Karlovarské zastavit. Ze strany spolujezdce pak z mercedesu vystoupil muž s pistolí v ruce.

Policie se omluvila

„Řidič vozu mercedes pak napadl oznamovatele, vyrazil mu telefon z ruky, když komunikoval s linkou 112. Dále ho zasypávali sprostými nadávkami a údery směřujícími na hlavu,“ popisuje muž v trestním oznámení s tím, že se jej jeden ze členů posádky snažil vytáhnout chvatem za krk z auta, přestože byl ještě v autě připoutaný.

Podle Korandové byli policisté v té době ve službě. Dosud prý neměli kázeňské problémy. „V pondělí přišla od Krajského ředitelství v Plzni omluva. V ní tvrdí, že se jednalo o ojedinělý incident, že se omlouvají a že to budou vnitřně řešit,“ dodal advokát Němec. „S tím my absolutně nesouhlasíme,“ dodal Němec, podle kterého by měli oba muži u policie skončit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám