Hlavní obsah

Zakladatel H-Systemu Smetka uspěl s žádostí o propuštění z vězení

Právo, Josef Koukal
Praha
Aktualizováno

Petru Smetkovi (56) odsouzenému na 12 let za vytunelování společnosti H-System opět svitla naděje, že opustí věznici. Obvodní soud pro Prahu 4 vyhověl jeho žádosti o podmíněné propuštění, státní zástupce se však odvolal a věc tak projedná ještě Městský soud v Praze.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zakladatel H-Systemu Petr Smetka před soudem

Článek

„Rozhodnutí není pravomocné, státní zástupce proti němu podal stížnost,“ řekla Právu mluvčí soudu Libuše Jungová. Soud nyní musí vypracovat písemné odůvodnění a rozeslat je účastníkům řízení. Městský soud tak o stížnosti rozhodne zhruba za měsíc až dva.

Soudkyně Jana Knoblochová vyhověla Smetkově žádosti s tím, že mu zbytek nepodmíněného trestu změnila na sedmiletou podmínku s dohledem probačního úředníka. „Uložila mu též povinnost podle svých sil splácet skoro miliardovou škodu,“ dodala mluvčí Jungová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Obvodní soud pro Prahu 4 se Smetkovými žádostmi o podmíněné propuštění zabýval už čtyřikrát, naposledy mu soudkyně Knoblochová vyhověla loni v červnu. Městský soud však usnesení zrušil a věc vrátil na obvod k novému rozhodnutí.

Strůjce miliardového podvodu s více než tisícovkou poškozených si dvanáctiletý trest odpykává od roku 2006. Podle vedení pankrácké věznice je vzorným vězněm. Městský soud Smetkovy žádosti o propuštění v minulosti rušil s tím, že se odsouzený nesnaží splácet obří škodu.

Za Smetku se naopak postavila část okradených klientů H-Systemu sdružených ve Stavebním bytovém družstvu Svatopluk s tím, že na svobodě může Smetka spíš splácet své závazky, než bude-li za mřížemi. Klienti ze sdružení Maják byli v minulosti naopak proti Smetkovu předčasnému propuštění.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám