Hlavní obsah

Zákazníci přivolali policii do lékárny, asistentka měla skoro čtyři promile

– Karviná • Aktualizováno

Silně opilá pracovnice lékárny v úterý vydávala léky v lékárně v Orlové na Karvinsku. Policii na ni upozornili nespokojení zákazníci. Podle dechové zkoušky měla v krvi téměř čtyři promile. Sedmatřicetiletá farmaceutická asistentka skončila na záchytné stanici.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Je podezřelá z ohrožení pod vlivem návykové látky. Její pochybení bude řešeno formou zkráceného přípravného řízení,"  informovala mluvčí karvinské policie Zlatuše Viačková. Ženě hrozí rok vězení, může dostat i peněžitý trest. Soud jí navíc může zakázat práci v lékárně.

Podle informací ČTK asistentka už v lékárně nepracuje. "Pracovní poměr byl ukončen," uvedla její kolegyně. Je ale pravděpodobné, že Lékárnická komora zahájí disciplinární řízení s lékárnicí, která má chod prodejny na starost. Podle platných norem v lékárnách pracují vysokoškolsky vzdělaní lékárníci, kteří jsou sdruženi v Lékárnické komoře. Pracují tam ale i asistenti, kteří mají středoškolské vzdělání. Ti jsou na úrovni zdravotních sester.

"Farmaceutičtí asistenti mají v kompetenci například přípravu mastí či výdej volně prodejných léčiv," řekl mluvčí komory Aleš Krebs. Podle něj jde o závažné pochybení i přesto, že asistentka nemohla vydávat léky na recept.

"I paralen může člověka za jistých okolností zabít. Žádný zdravotník by v takovém stavu neměl vykonávat svoje povolání. Považujeme to za závažné porušení povinností zdravotníka," uvedl mluvčí komory. Dodal, že komora nemůže asistentku potrestat.

"Není to v naší pravomoci. Pravděpodobně ale zahájíme disciplinární řízení s lékárnicí, která má provoz na starost. Ta měla odhalit, v jakém stavu asistentka je. Neměla připustit, aby takto opilá obsluhovala, měla ji vykázat," řekl Krebs.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám