Hlavní obsah

Záchranu muže v Beskydech komplikovala ledovka, sanitka nemohla přijet

Právo, plk

S nečekaným protivníkem, ledovkou, museli bojovat záchranáři při pomoci šedesátiletému muži v Beskydech. Ten se v pátek 7. prosince při cestě do práce poranil nohu tak nešťastně, že nemohl dál.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Muž si nohu poranil tak, že před šestou hodinou za osadou Trojmezí směrem k polské hranici, šlápl do díry. Cestu záchranářům za pacientem zkomplikovalo náledí. „Notně namrzlá už byla silnice vedoucí do horské obce Hrčava,“ poukázal mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Řidič speciálu ještě ujel kus cesty s velkou opatrností, nakonec ale zastavil a nasadil sněhové řetězy. „Po projetí Hrčavy však už nemohl vůz s posádkou kvůli souvislé ledovce a tmě pokračovat v jízdě,“ nastínil mluvčí a dodal, že ke zraněnému to v tu dobu měli záchranáři zhruba ještě dva kilometry.

Vrtulník letecké záchranné služby nemohl kvůli meteorologickým podmínkám zasáhnout. Záchranáři proto požádali o pomoc hasiče. Ti dorazili na místo s terénním vozidlem. „Mezitím došla posádka k pacientovi pěšky, aby ho mohla co nejdříve ošetřit. Přes veškerou snahu zasahujících se záchranáři ke zraněnému dostali až za dvě a půl hodiny od nahlášení události. Pacientovi na místě naštěstí poskytoval pomoc jeden z místních obyvatel, který se pomocí přinesených dek a bund postaral o alespoň základní tepelný komfort zraněného,“ popsal Humpl.

Záchranáři ošetřili muži pomocí vakuové dlahy zraněnou končetinu a s pomocí hasičů ho přepravili k záchranářskému speciálu, kterým byl pacient převezen do třinecké nemocnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám