Hlavní obsah

Záchod byl od krve, popsala matka ženy obžalované z vraždy novorozence

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Až 20 let vězení nebo i výjimečný trest hrozí Janě F. z Plzně za vraždu jejího novorozeného syna. Toho loni v červenci tajně porodila ve svém bytě a poté jej podle obžaloby smrtelně zranila. Případ začal ve čtvrtek projednávat Krajský soud v Plzni.

Žena obžalovaná z vraždy u souduVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

„To, co je mi kladeno obžalobou, jsem neudělala,“ uvedla před soudem Jana F. Na otázku, jak novorozenec přišel ke zranění, žena odpověděla, že neví. „Já jsem mu to ale neudělala. Ani jsem se ho nedotkla, skoro jsem se na něj nepodívala,” doplnila.

Žádného zranění jsem si nevšimla.
matka obžalované

Soudce následně přečetl její výpověď na policii. „Když jsem zjistila, že jsem těhotná, řekla jsem to příteli. Říkal, že má známou, která by si to dítě vzala, že bych porodila někde v zahraničí. Pak ale ta varianta padla. Pak jsem se rozhodla, že dám dítě do babyboxu. V den porodu jsem začala krvácet, zatlačila jsem dítě, dítě vyklouzlo ven na župan. Přestřihla jsem pupeční šňůru a někdo zaklepal na dveře. Přišla za mnou matka a v tu chvíli dítě začalo plakat. Ptala se, co to je. Řekla jsem, že dítě. Vzala ho, umyla a odvezla do babyboxu,“ řekla policistům.

Kdo je otcem dítěte, nechtěla obžalovaná sdělit. Genetickou expertizou kriminalisté vyloučili, že by to byl její přítel. „Měla jsem za to, že je dítě jeho,“ reagovala.

Matka obžalované odmítla před soudem vypovídat. Na svoji dceru se v jednací síni ani nepodívala.

„Že je Jana těhotná, jsem si vůbec nevšimla. Normálně kouřila, a to i marihuanu. To ráno jsem šla do koupelny, Jana si tam utírala nohy a záchod byl od krve. Uslyšela jsem pláč a Jana mi řekla, že je to dítě a abych ho odvezla do babyboxu. Žádného zranění jsem si nevšimla. Jela jsem opatrně, aby se neuhodilo,“ přečetl soudce její výpověď na policii.

Zemřel na otok mozku

Podle státní zástupkyně Věry Brázdové bylo dítě schopné života. „Poté, co jej obžalovaná porodila, použila hrubého násilí proti hlavičce. Následně ho zabalila do povlečení a vložila do připraveného igelitového pytle v úmyslu jej vyhodit do kontejneru před domem,“ uvedla Brázdová.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Žena obžalovaná z vraždy u soudu

V koupelně ale ženu vyrušila její matka, která o těhotenství dcery neměla ponětí. „A protože dítě stále brečelo a jevilo známky života, řekla obžalovaná matce, ať ho odveze do babyboxu,“ doplnila státní zástupkyně.

Chlapeček následující den zemřel v nemocnici v důsledku otoku mozku.

„Hned na prvopočátku kriminalisté prováděli šetření v okolí babyboxu, ve velmi krátkém čase se jim díky intenzivnímu prověřování podařilo zaznamenat pohyb vozidla a také osobu, která dítě do babyboxu umístila. Provedenými výslechy dále ustanovili matku, která chlapce porodila,“ uvedla tehdy policistka Markéta Fialová.

Reklama

Výběr článků

Načítám