Hlavní obsah

Začal soud s aktérem kauzy Metyl, obžaloba ho viní z krácení daní

Právo, Aleš Fuksa
Zlín
Aktualizováno

U Krajského soudu ve Zlíně začalo ve středu hlavní líčení s jedním z údajných aktérů metylalkoholové aféry. Majitele zlínského skladu lihovin Verdana, devětatřicetiletého Roberta Sedlaříka však nyní obžaloba viní z krácení daní. Sedlařík odmítl u soudu vypovídat.

Začal soud s aktérem kauzy MetylVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

V metanolové kauze jej státní zastupitelství vyšetřuje kvůli trestnému činu ohrožování zdraví závadnými potravinami. Kdy začne soud prošetřovat kauzu metylalkoholu, dosud není jasné. Robertu Sedlaříkovi nyní za krácení daní hrozí až desetileté vězení.

Ve svém skladu umístěném v budově, kterou vlastní Radek Březina, objevili celníci vloni v září 42 tisíc litrů etanolu. Sedlařík na něj nevedl evidenci.

„Zatajil vznik daňové povinnosti a státu způsobil škodu za více než dvanáct miliónů korun,“ uvedl státní zástupce Michal Galát.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Robert Sedlařík na lavici obžalovaných

Čaniga k soudu nepřišel

Sedlařík již v přípravném řízení odmítl vypovídat. Obdobně se zachoval i při hlavním líčení. Předsedkyně senátu Iveta Šperlichová pouze přečetla jeho výpověď z doby, kdy se rozhodovalo o jeho vazbě u okresního soudu. V ní sdělil, že nesouhlasí s obžalobou, která ho viní z krácení daní.

„Nakupoval jsem zboží již se spotřební daní, vyjma zboží z firmy VaPa Drink (Žeranovice), u kterého jsem neobdržel žádné doklady,“ sdělil již dříve u okresního soudu. V případě VaPa Drinku se mělo jednat o dvacet palet etanolu. Právě alkohol z likérky VaPa Drink Žeranovice měl obsahovat i smrtelně nebezpečný metanol.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

K hlavnímu líčení se coby svědek dostavil i svědek Viktor Koláček, majitel likérky VaPa Drink

U soudu měl ve středu vypovídat i majitel Likérky Drak v Bystřici pod Hostýnem Pavel Čaniga. Do soudní síně se však nedostavil. Sedlaříkova Verdana byla výhradním distributorem produktů společnosti Likérka Drak pro Českou republiku.

K hlavnímu líčení se coby svědek dostavil i Viktor Koláček, majitel likérky VaPa Drink Žeranovice, odkud měla pocházet smrtící směs uskladněná ve Verdaně. Ten je zároveň stíhán v hlavní metanolové kauze. „Chci využít svého práva nevypovídat. V související trestní věci jsem stíhán jako obviněný,“ sdělil soudu Koláček.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám