Hlavní obsah

Zabiju tě už jen pro ten pocit, hrozil Lubina

Právo, tim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Před trestním senátem pražského městského soudu se v úterý postupně vystřídala plejáda svědků, kteří se loni v září nachomýtli do cesty Davidu Lubinovi (32) z Kladenska, vrahovi televizního střihače Michala Velíška. Výpověď poskytla i mladá dívka, kterou chtěl Velíšek před Lubinou ochránit. Při snaze pomoci dostal od zabijáka do těla dvě kulky.

Článek

Loni 13. září si opilý Lubina přisedl k náhodně vyhlédnuté mladé ženě Elišce S., která v parku právě svačila. "Tlačil se na mě z levé strany. Bála jsem se na něj koukat, ale byl tak blízko, stejně jsem se na něj dívala. Měl kuklu z pleteniny, kapucu a sepranou mikinu. Pistoli mi zabořil do boku a chtěl, abych s ním šla pryč, jinak mi prožene kulku ledvinami," vyprávěla Eliška, která našla odvahu s násilníkem komunikovat.

Muži se dohodli pohledem

Výzvu k odchodu odmítla, místo toho mu nabídla kabelku, mobil a peníze, které u sebe měla, celkem asi tři stovky. Lubina ale trval na svém, chtěl ji odvést. "Řekla jsem mu, ať se sebere on a jde. Zeptala jsem se ho, proč by mě měl zabíjet. Už jen pro ten pocit, odpověděl mi," prohlásila.

Vyděšená dívka začala kolemjdoucí prosit o pomoc. "Pomozte, prosím vás, chce mě zabít," zaslechl Petr Šimeček. "Drž hubu, ty krávo, já tě zabiju," reagoval Lubina. V tu chvíli byl na místě i Michal Velíšek, jehož pohled Šimeček zachytil. Oba muži se kývnutím hlavy dohodli, že dívce ze svízelné situace pomohou.

Nakročili směrem k ní, Velíšek se zeptal, jestli něco nepotřebuje, a napřáhnul ruce směrem k dvojici. "Ani nevím, jestli větu dokončil. Lubina vyskočil a vystřelil. Byla jsem v šoku, nechápala jsem, co se děje," vzpomínala na děsivé okamžiky Eliška. Střela do ruky skolila Velíška na trávník, při pádu dostal druhou ránu do zad.

Hrozí muž až výjimečný trest

Na místo zlité krví se seběhli lidé. "Velíšek volal o pomoc, křičel bolestí," popsala Lucie Marešová, která mu poskytla první pomoc, zatímco ostatní volali záchranku. Velíšek, který podle svědků v posledních chvílích života mluvil souvisle, rozsáhlým zraněním nakonec podlehl.

Za vraždu Velíška, vydírání, nedovolené ozbrojování, loupež a maření výkonu úředního rozhodnutí hrozí Lubinovi až výjimečný trest. Rozsudek nad zvlášť nebezpečným recidivistou by mohl padnout již ve středu.

Reklama

Související témata:

Související články

Lubina své kumpány stále kryje

Jednatřicetiletý David Lubina, obviněný ze zářijové vraždy střihače TV Nova Michala Velíška, stále kryje své komplice. O lidech, kteří mu pomáhali se tři týdny...

Výběr článků

Načítám