Hlavní obsah

Za ztrátu věcí k výstavě o Marilyn dostala trojice šest a sedm let

Praha

Kvůli ztrátě mobiliáře k výstavě o americké herečce Marilyn Monroeové na Pražském hradě mají jít tři muži na šest a sedm let do vězení. Čtvrteční rozsudek pražského městského soudu není pravomocný. Případ ještě projedná odvolací soud. Muži se podle rozsudku podíleli také na ztrátě dalších věcí při jejich přepravě kamióny. Celkem šlo o zboží za téměř devět miliónů korun.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Obžalovaní Eugen Čerge a Milan Kožina (v bílé košili v pozadí)

Článek

Podle obžaloby se kamiónu s exponáty k výstavě zmocnili Eugen Čerge, Milan Kožina a Josef Hort, aniž věděli, o co jde. Řízeni byli ze Slovenska neznámými členy organizované zločinecké skupiny. Obžalovaní vinu odmítají a tvrdí, že byli pouze najati na vykládání věcí ve skladu.

Podle městského soudu se jejich trestná činnost bez pochyb prokázala. Předseda trestního senátu Tomáš Kubovec zároveň zdůraznil, že nešlo o hlavní organizátory trestné činnosti, ale o pěšáky, kteří dělali „černou práci”.

Podle spisu převzali neznámí členové organizované zločinecké skupiny kontrolu nad slovenskou přepravní společností Manage Log. Jejím jménem pak reagovali na nabídky přepravy na internetovém portálu Raaltrans a získané zakázky zadávali dalším firmám. Při přepravě jim pak zavolali, že původně plánované místo vykládky zboží se změnilo na sklad v areálu pražského holešovického přístavu.

Punčocháče, Playboy i pozvánka na narozeniny JFK

České spojky Čerge, Kožina a Hort se podle obžaloby dostaly také k exponátům a technickému vybavení přepravovanému z florentského muzea na výstavu Marilyn, která se konala v Jízdárně Pražského hradu v roce 2013. Věci vyložili v Holešovicích 20. května 2013. Obžaloba uvádí, že mezi exponáty byly mimo jiné diář herečky, vějíř s ptačím peřím, černé síťované punčocháče, prostěradlo, časopis Playboy, pohovka fuchsiové barvy či pozvánka na narozeniny Johna Kennedyho. Část věcí policie našla ve skladu v Berouně o tři měsíce později.

Muži kromě zařízení výstavy stejným způsobem podle obžaloby získali třeba kosmetiku, elektrospotřebiče, zboží putující do sítě hobbymarketů, plastový granulát pro autovýrobu či tabákové esence na výrobu cigaret

Pražský městský soud se případem zabýval podruhé. Při prvním jednání dva muži dostali pětileté tresty a třetí podmínku za podílnictví. Odvolací soud kauzu vrátil k novému projednání, protože podle něj nemohlo jít o podílnictví, ale o podvod, za který dnes byla trojice odsouzena. Hrozilo jim pět až deset let.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám