Hlavní obsah

Za zranění autem na silnici je vyšší trest než mimo ni

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jet opilý autem mimo silnice a zabít při tom člověka na veřejné akci je menší prohřešek než zranit člověka pod vlivem alkoholu na silnici. Alespoň podle policie.

Článek

Na letišti u Mimoně srazil o víkendu při srazu milovníků tuningových aut opilý osmnáctiletý mladík 49letého muže. Na letištní dráze jel v noci opilý, bez rozsvícených světel a pěšího účastníka akce smetl a zabil. Za to mu podle policie hrozí jen dvouletý trest. Za sražení chodce na silnici, byť jen s následkem lehkého zranění, hrozí však viníkovi tříletý trest.

Kvůli nízkému věku poloviční trest

"Mladík byl obviněn a hrozí mu maximálně dva roky vězení za ublížení na zdraví s následkem smrti. Obviněn byl i za řízení pod vlivem návykové látky, ale nebylo to na silnici, takže mu hrozí nižší trest," potvrdila Právu mluvčí českolipské policie Ivana Baláková.

Policie mu na místě naměřila 1,56 promile alkoholu. Už po nehodě mluvčí uvedla, že vzhledem k nízkému věku pachatele je pravděpodobné, že dostane jen poloviční trest. Podle odborníků ale argumenty policie neobstojí a trest by mohl být vyšší.

Stejný čin, dvě měřítka

"Není pravda, že by v tomto případě neplatil zákaz pití alkoholu, protože to nebylo na pozemní komunikaci," řekl právník specializující se na dopravní problematiku Jan Kněžínek.

"V tomto případě mohou vyšetřovatelé postupovat podle tabákového zákona, podle kterého nikdo nesmí pít alkohol nebo užívat jiné návykové látky, pokud by tím ohrozil zdraví či život někoho jiného," tvrdil Kněžínek, podle něhož by mladíkovi podle tohoto zákona měl za způsobení dopravní nehody a zabití člověka hrozit trest tříletý.

Přesto je to méně, než kolik by mu hrozilo za stejný čin, ale provedený na silnici. Tam je maximální hranice pět let. "Je to stejný čin, ale nestal se na pozemní komunikaci, přesto je to stejná hrůza," konstatoval Václav Špička z Autoklubu ČR.

Kvalifikace činu se může změnit

Podle právníků by policie mohla čin překvalifikovat. "Pokud by se to posoudilo jako zanedbání důležité povinnosti, byl by to stejný trest jako při řízení na silnici. Na řidiče se tato povinnost vztahuje," dodal Kněžínek.

Obviněný mladík byl po výsleších propuštěn na svobodu. Jaký trest dostane, je zatím velmi nejasné a ani policie si tím není jistá. "Kvalifikace trestného činu se ještě může změnit," připustila policejní mluvčí Baláková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám