Hlavní obsah

Za zneužití čtrnáctiměsíční dcery dostal 8,5 roku

Právo, hon
OSTRAVA

Zcela ojedinělý případ v dějinách české mravnostní kriminalistiky uzavřel v pátek ostravský krajský soud. Poslal na osm a půl let do vězení Ladislava Kovalského z Bohumína, který loni v létě znásilnil čtrnáctiměsíční dceru. Ta se přitom narodila ze vztahu se vzdálenou příbuznou, kterou zneužíval už od jejich dvanácti let.

Článek

"Tento případ je ojedinělý už jen proto, že obětí znásilnění se stala vlastní dcera v tak nízkém věku," konstatovala ostravská soudkyně. Obžalovanému hrozil trest od pěti do dvanácti let, poměrně mírný verdikt soudkyně odůvodnila Kovalského bezúhonností.

Našli rozsáhlý archiv fotek

Ladislav Kovalský byl vzdáleným příbuzným rodiny z Bohumína. Poté, co ovdověl, začali k němu rodiče posílat na hlídání malou Anetku. "Poměry v rodině nebyly dobré, otec Anetu bil a dívka zoufale toužila po lásce. On jí tu lásku nabídl, ale požadoval za to sex. Ona to ve svém věku dvanácti let nebyla schopna vyhodnotit a vlastně neměla jinou volbu. Zneužil její závislosti, a to bylo kruté," konstatovala soudkyně.

Pro Anetu byl Kovalský vzdáleným strýčkem. Do jeho bytu dojížděla s vědomím matky i babičky, které ale nic špatného netušily. "U obžalovaného byl zajištěn rozsáhlý archiv fotografií zneužívané dívky. Podle letopočtů na nich byla zachycena ve svých dvanácti, třinácti, čtrnácti a jde to postupně až do osmnácti let," řekla soudkyně a podotkla, že děvče i ve svém velmi nízkém věku bylo velmi vyspělé.

V dospělosti se ji snažil vydírat

Doma dívka nic neřekla a poté, co se jí v devatenácti letech narodila dcera Monika, se matka domnívala, že dítě zplodil mladý muž, se kterým Aneta navázala krátkodobý vztah. Po dosažení plnoletosti se sice své matce se vším svěřila, ta jí ale nevěřila. "Kovalský byl pro ní nadále slušný člověk, věřila mu více než dceři," dodala soudkyně. Otcovství definitivně potvrdily až testy DNA.

Dívka se s ním po dovršení plnoletosti odmítala stýkat, Kovalský se ji proto snažil vydírat. Jak mladá žena vypověděla, vyhrožoval jí, že vylepí její erotické snímky po celém městě a udělá ji tak ostudu.

Na hrátky upozornily pracovnice fotosběrny

To nejhorší ale mělo teprve přijít. Loni v létě, kdy na chvíli s vědomím babičky hlídal malou Moniku, zneužil i ji. "Svou dceru olizoval jazykem na genitáliích a pak k nim přikládal svůj ztopořený úd až do výronu semene," píše se v pátečním rozsudku. Přestože k souloži vzhledem dispozicím batolete nedošlo, soud jednání kvalifikoval jako dokonané znásilnění. Na perverzní sexuální hrátky upozornili policii pracovníci veřejné fotosběrny, kde si Kovalský nechal snímky vyrobit.

"Byl to takový příjemný dědeček a vypadal velice slušně.Když jsme viděly ty fotografie, byl to šok," řekla pracovnice fotolabu. Když si pro něj policisté přišli, nehnul ani brvou. "Jenom se zajímal, co bude s kolem, které měl zaparkované na chodníku," dodala pracovnice fotosběrny. Rozsudek zatím není pravomocný, obžalovaný si nechal lhůtu pro odvolání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám