Hlavní obsah

Za žhářský útok na ubytovnu potvrdil soud šestileté tresty

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vrchní soud v Praze ve středu potvrdil tresty ve výši šest a tři čtvrtě roku Tomáši Kopeckému (25) a Michalu Poláčkovi (35), kteří před čtyřmi lety zaútočili tzv. Molotovovými koktejly na romskou ubytovnu v Aši. Bývalí sympatizanti s neonacistickými skupinami Blood & Honour a Combat 18 byli odsouzeni za pokus o vraždu a obecné ohrožení.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Zápalná lahev nezpůsobila větší škody.

Článek

Odvolací soud v čele se soudkyní Pavlou Augustinovou tak v podstatě potvrdil rozsudek Krajského soudu v Plzni z loňského prosince. Ani jeden z odsouzených se vyhlášení rozsudku neúčastnil.

„Stěžejní námitka (obhajoby) spočívala v absenci subjektivní stránky, že neměli v úmyslu někoho usmrtit. (...) Že chtěli pouze postrašit obyvatele ubytovny. Tyto námitky je třeba odmítnout,“ prohlásila Augustinová. Poláček s Kopeckým podle ní ani nezkontrolovali to, zda má dům zadní východ.

„Není asi pravda, jak zde zaznělo ze strany obhajoby, že se tento útok nedá srovnávat s útokem, ke kterému došlo ve Vítkově (žhářský útok na romskou rodinu v roce 2009 – pozn.red.), spíše byl jím inspirován,“ pokračovala soudkyně.

„Útok má obdobné rysy, byl učiněn dvěma zápalnými lahvemi, přikradli se k ubytovně v nočních hodinách, kdy její obyvatelé spali,“ dodala. Podle soudu je tak zřejmé, že Poláček s Kopeckým věděli, že mohli obyvatele domu zabít.

Mimořádně snížené tresty

Za pokus o vraždu oběma výtečníkům hrozilo minimálně patnáct let vězení, ve hře byl i výjimečný trest.

„Ten trest by neměl být sankcí charakteru odstrašujícího, ale měl by být přiléhavý k tomu, co se reálně stalo,“ odůvodnila Augustinová potvrzení mimořádně sníženého trestu.  Podle soudu si oba uvědomili, co se stalo, od neonacistických hnutí se distancovali a snaží se žít řádný život.

„Zejména Kopecký řádně pracuje, začal nový život. Byl jediným, kdo kontaktoval poškozené, a snažil se jim prostřednictvím mediační a probační služby omluvit a poskytnout určitou finanční satisfakci,“ řekla Augustinová.

Foto: Jan Švábek, Právo

Tomáš Kopecký (vlevo) u soudu

Poláček s Kopeckým v únoru 2012 hodili na dům v Aši, kde bydlí romské rodiny s dětmi. Tou dobou bylo v ubytovně osmnáct lidí včetně dětí. Zápalné lahve naštěstí zachytilo jedno ze dvou skel okna. Obyvatelé oheň stačili uhasit.

Poláček u soudu tvrdil, že to byl Kopeckého nápad a že se nechal vyhecovat. Kopecký útok připustil, jednal prý v opilosti. „Kopecký se doznával k trestné činnosti kladené mu za vinu v podstatě od počátku,“ konstatovala Augustinová v odůvodnění rozsudku.

Třetím odsouzeným k nepodmíněnému trestu je Jan Balík z Prahy, který založil a vedl českou odnož Blood & Honour. Na internetových stránkách podle obžaloby vyzýval k násilí a schvaloval útok na romskou ubytovnu ve Vítkově v roce 2009. Ve vězení si odsedí tři roky a osm měsíců. Soud zamítl jeho odvolání, ve kterém žádal snížení trestu.

U dalších spoluobžalovaných, které obžaloba vesměs vinila z podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka, soud rovněž potvrdil podmíněné tresty, jen u jednoho jej snížil z jednoho roku podmíněně na pět měsíců, rovněž podmíněně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám