Hlavní obsah

Za železniční neštěstí na Šumavě může strojvedoucí

BLANICE

Tragická bilance čtvrtečního železničního neštěstí na Šumavě - jeden mrtvý a nyní už 37 zraněných, je patrně konečná. Lékaři totiž do pátku stabilizovali všechny těžce zraněné oběti. Za čelní srážku dvou motoráků u obce Blanice přitom nemůže selhání techniky, ale člověka.

Foto: Petr Mráček

Křest audio knihy Petra Rajcherta

Článek

"Přestože je celá událost ještě v šetření, podle všeho srážku způsobil strojvedoucí jednoho z vlaků tím, že nevyčkal v určené stanici na protijedoucí soupravu a vjel na trať," sdělil mluvčí Drážní inspekce Jan Kučera.

Motorák směřující z Číčenic do Volar měl totiž sedmnáctiminutové zpoždění, které chtěl patrně strojvedoucí dohnat. Kučera si nedovolil odhadnout, o kolik minut dříve vyjel. "Jedná se o fatální porušení právních norem," podotkl. Vlaky se měly původně míjet ve Strunkovicích, ale pak se rozhodlo kvůli zpoždění o přesunutí křížení do Bavorova.

Trať bude průjezdná už dopoledne

Přestože železničáři se ještě včera domnívali, že trať mezi Bavorovem a Blanicí bude opět otevřená dnes ráno, po odtažení obou vykolejených motoráku zjistili, že byly poškozené i koleje. Provoz tedy byl obnoven až v 10. hodin. Rychlost jízdy je v místě neštěstí snížena na 10 kilometrů v hodině.

Oba vlaky jedoucí zhruba 40kilometrovou rychlostí se čelně srazily včera několik minut před 15. hodinou. Druhá postižená souprava přitom jela z Prachatic do Číčenic. Kvůli množství zraněných dispečeři na místo povolali dvacet sanitek a dva vrtulníky. Zdravotníci pak zraněné dopravili do nemocnic ve Strakonicích, Prachaticích, jednoho do Plzně a nejvážnější případy směřovaly do Českých Budějovic. [celá zpráva]

Pacienti jsou ve stabilizovaném stavu

Podle dnešních informací Kučery je 37 lidí zraněno, z toho 14 těžce.

Jak zjistila ČTK, všichni těžce zranění již jsou ve stabilizovaném stavu. Podle primáře českobudějovického traumacentra Pavla Kopačky přijala nemocnice deset lidí s velmi těžkými zraněními a dva se středně těžkými. Dnes ráno bylo pět lidí v těžkém stavu, mezi nimi i jeden ze strojvedoucích. "Čeká se na těžší zlomeniny, které je možné operovat až po pěti dnech, to znamená příští týden," řekl ČTK lékař.

Pacient, kterého vrtulník dopravil do Plzně je již po operaci a dýchá s pomocí přístrojů. Devatenáct lidí skončilo v Prachaticích, čtyři z nich jsou těžce zraněni. Dalších šest raněných ošetřili lékaři ve Strakonicích. Byly mezi nimi čtyři děti, které dále leží v nemocnici na pozorování.

Hmotná škoda zatím byla vyčíslena na 450 tisíc korun na soupravách a 50 tisíc na kolejích. Její výše však není konečná, protože do bilance se započítá např. i hmotná újma cestujících.

Anketa

Kde se při cestování cítíte nejbezpečněji?
ve vzduchu
22,3 %
na silnici
17,6 %
na kolejích
60,1 %
Celkem hlasovalo 677 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám