Hlavní obsah

Za vyzvídaní o tajném vyšetřování dostal bývalý policista podmínku

Právo, Jiří Bednář
HRADEC KRÁLOVÉ

Bývalý rychnovský policista Václav Cabalka (37) ze Solnice byl v úterý senátem Krajského soudu v Hradci Králové potrestán dvěma lety vězení s podmínkou na 18 měsíců za ohrožování utajované informace. Cabalka zjišťoval podrobnosti o vyšetřování od jiného policisty.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Václav Cabalka na chodbě soudu před vyhlášením rozsudku.

Článek

Cabalka v únoru roku 2006 navštívil v Kostelci nad Orlicí na Rychnovsku svého kolegu Jiřího Zajíce. Ten byl zařazen do policejního týmu, jenž se od roku 2005 utajovaně zabýval šetřením podezření, že pracovníci městských úřadů spolupracovali s policisty a dovozci aut na omlazování ojetin. Jedním z podezřelých byl i Cabalkův známý Leoš Flídr.

Cabalka od Zajíce vyzvídal okolnosti vyšetřování, zejména to, zda jsou v té věci prováděny odposlechy telefonů a jaké jsou výsledky dosavadního šetření, aby to mohl prozradit Flídrovi. „Jednal tak s cílem, aby orgány policie neměly možnost zjistit skutečnosti, významné pro trestní řízení,“ konstatovala v žalobě státní zástupkyně Lenka Faltusová.

Kromě podmíněného trestu Cabalka také nesmí tři roky vykonávat činnost spojenou s utajovanými skutečnostmi. Rozsudek je pravomocný, Faltusová i Cabalka se vzdali práva na odvolání.

Reklama

Výběr článků

Načítám