Hlavní obsah

Za vymyšlené úrazy měli brát lékaři statisíce

Právo, Patrik Biskup

Až dvacet procent z vyplacených pojistek za vymyšlené úrazy měli inkasovat dva lékaři ze severních Čech. Podle státního zástupce patřili do devítičlenné organizované skupiny, která v průběhu pěti let připravila pojišťovny o desítky milionů korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Za zvlášť závažný zločin podvodu, vystavení nepravdivých lékařských zpráv a přijetí úplatku, jim hrozí až 12 let.

Jak Právo zjistilo, obžalovaní uzavírali za vytipované lidi (a s jejich vědomím) 10 až 15 smluv u různých pojišťoven, za což inkasovali zprostředkovatelské provize.

„U jednotlivých pojišťoven pak nárokovali pojistné plnění, ačkoliv v čestném prohlášení uvedli, že klient neuplatňuje odškodnění stejné pojistné události u jiného pojistitele. Součástí předložené dokumentace pojišťovně byly nepravdivé lékařské zprávy o vzniku, trvání a následcích úrazu, které po předchozí dohodě vyhotovili oba lékaři,“ uvedl zdroj, který zná detaily případu.

Policie: Škoda 56 milionů

Podle tohoto zdroje si klienti po vyplacení pojistného nechali maximálně deset procent z celkové částky a zbytek odevzdali zprostředkovatelům, kteří z peněz vypláceli lékaře. „Jejich podíl se pohyboval od deseti do dvaceti procent, což byly řádově statisícové sumy,“ dodal zdroj.

Vystavoval jsem fiktivní lékařské zprávy na neexistující úrazy. Potvrdil jsem i dvanáct pojistek na jednu osobu
jeden z lékařů

Jeden z nejrozsáhlejších případů pojistných podvodů začne v listopadu projednávat Krajský soud v Plzni.

„Obžaloba čítá přes tři sta stránek a samotný spis jich má více než čtyřicet tisíc. Studoval jsem ho skoro rok,“ řekl Právu předseda senátu Jan Špeta, který dostal případ přidělený loni v červenci.

V této souvislosti soudce poukázal například na nezvykle obsáhlý rozsah znaleckého posudku k úrazům, které měly být fingované. „Má přes tisíc stránek,“ upřesnil s tím, že musel v rámci přípravy především spárovat svědecké výpovědi s jednotlivými listinnými důkazy.

Zkušení ortopedi

Kriminalisté zdokumentovali stovky případů údajně ne­oprávněně vyplacených pojistek od března 2009 do října 2014. Škodu vyšetřovatelé vyčíslili na bezmála 56 milionů korun. Obviněno je kromě lékařů, kteří jsou podle informací Práva zkušenými ortopedy, několik pojišťovacích agentů a jejich kompliců.

Jeden z obžalovaných lékařů při podání vysvětlení podvodný systém potvrdil a přiznal i to, že byl jeho součástí.

„Vystavoval jsem fiktivní lékařské zprávy na neexistující úrazy. Potvrdil jsem i dvanáct pojistek na jednu osobu. Platili mě tak, že když za mnou dotyčný přišel, položil mi na stůl pět tisíc korun,“ citoval zdroj lékařova slova z jeho původního vyjádření.

Od lékařů jsme měli sestavený také ma­nuál s návodem, co má klient uvést o následcích svého úrazu u revizního lékaře pojišťovny
jeden z obžalovaných

Soud ale k němu nemůže přihlížet, neboť ho učinil před zahájením trestního stíhání a nemá tak důkazní váhu. Po sdělení obvinění lékař už vypovídat odmítl s tím, že při původní výpovědi na něj údajně tlačil vyslýchající policista.

Státní zástupce se ale může opřít o výpověď jediného obžalovaného, který při vyšetřování spolupracoval.

Co nejvyšší odškodné

„Doktoři psali úrazy, které se vůbec nestaly. Do zprávy pro pojišťovnu zadávali takové údaje, aby klienti získali nejvyšší možné odškodnění. Od lékařů jsme měli sestavený také ma­nuál s návodem, co má klient uvést o následcích svého úrazu u revizního lékaře pojišťovny. Dělalo se to třeba i tak, že se vzal klient s úrazem a poslal se na rentgenové vyšetření s kartičkou pojištěnce zdravého klien­ta,“ popsal obžalovaný praktiky skupiny.

Právu se podařilo kontaktovat člověka, který je blízkou osobou jedné z klientek obžalovaných.

„Měla uzavřenou jednu pojistnou smlouvu. Když si zranila koleno, známý jí nechal zpětně udělat vícero pojistek a celkem dostala vyplaceno z několika pojišťoven okolo půl milionu. Z těchto peněz si mohla nechat 70 tisíc a zbytek předala zprostředkovateli, který jí řekl, že sto tisíc musí dát doktorovi,“ řekl zdroj.

Později prý ženě stejný muž nabídl, že by mohla na úraz uplatnit trvalé následky. „Poslal ji za stejným lékařem, který jí napsal posudek na trvalé následky. Pojišťovna jí vyplatila 130 tisíc, přičemž za posudek si lékař měl říci o 50 tisíc korun,“ uzavřel zdroj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám