Hlavní obsah

Za výhrůžky terorismem v Ostravě dostal muž 3,5 roku vězení

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Tři a půl roku si odpyká ve vězení 51letý Roman Mariančík, který se letos v dubnu vydával za příslušníka Islámského státu a hrozil odpálením náloží v pobočkách ostravského Kauflandu. Navíc bude muset podle pátečního verdiktu ostravského krajského soudu podstoupit ochranné protialkoholní léčení.

Foto: Aleš Honus, Právo

Roman Mariančík u ostravského soudu

Článek

Muž se k činu přiznal. Motivem byla msta za to, že byl v obchodě přistižen při krádeži. Na vině se dohodl se státním zástupcem, což je nový právní institut platný od 1. října.

„Jsem vinen v plném rozsahu, je mi to líto a chci se léčit,“ řekl u soudu Mariančík.

Muž v opilosti několikrát po sobě volal na tísňové linky a tvrdil, že v obchodním domě budou odpáleny výbušniny, a mnoho lidí tak může přijít o život. „Dále nutil Policii České republiky, aby mu pro zamezení takového následku zajistila poskytnutí finančních prostředků a dopravního prostředku pro bezpečný únik,“ řekl státní zástupce Alexandr Dadam.

Policie navrhla obžalovat muže, který měl hrozit v Ostravě terorem

Krimi

Výhrůžky si vyžádaly rozsáhlé bezpečnostní manévry, v obchodech zasahovalo téměř 150 policistů a několik stovek lidí muselo být ze všech ostravských prodejen Kauflandu evakuováno.

Přestože lze pochybovat o schopnostech muže takový zločin provést, podle státního zástupce to nic nemění na naplnění skutkové podstaty trestného činu, na který zákon pamatuje v tomto případě sazbou až dvanáct let vězení.

To byl jen takový humor, vysvětloval mladík u soudu hrozby vystřílením obchodního centra

Krimi

To, že je ochoten se dohodnout na výši trestu se žalobcem, což je možné podle novelizovaného trestního řádu, oznámil Mariančík už při začátku jednání v pondělí. Mariančík navrhl trest ve výši 3,5 až 5 let a kromě toho i protialkoholní léčení ústavní formou.

Také státní zástupce vyjádřil vůli k dohodě a soud tuto dohodu akceptoval.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám