Hlavní obsah

Za vraždu v arboretu chce státní zástupkyně pro obžalovaného 20 let vězení

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Přísný trest bude chtít pro 24letého Radúze Šafránka státní zástupkyně Eva Žďárská za to, že podle ní loni na začátku března zavraždil v arboretu brněnské Mendelovy univerzity svou bývalou lásku, stejně starou studentku. V závěrečné řeči Šafránkovi navrhla trest v rozmezí 18 až 20 let s tím, že šlo o brutální čin.

Obhájkyně Ilona Pokorná k obžaloběVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Podle státní zástupkyně byl motivem vraždy nezvládnutý rozchod. „Podle znalců jde o narcistickou osobnost, hromadila se v něm agresivita. Útok v arboretu zřejmě vyvolalo prudké odmítnutí ze strany jeho bývalé přítelkyně. Nakonec obrátil svou agresi právě proti milované dívce,“ konstatovala žalobkyně.

Vražda, která otřásla Brnem, se stala 8. března 2015. Vyšetřovatelé jsou si jisti, že 24letou dívku, na kterou rodina i přátelé vzpomínají jako na pracovitou, hodnou a obětavou, zavraždil Šafránek. Svůj čin měl provést s rozmyslem, na setkání s ní si totiž podle obžaloby přinesl nůž.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaný u souduVideo: Petr Kozelka, Právo

„Velkou intenzitou jí pak nožem zasadil rány do obličeje, břicha, zad, rukou i nohou. Rány pronikly až do lebky a zasáhly mozek. Napadená se surovému útoku bránila, ale zranění vedla k okamžité smrti. Bezprostřední příčinou byla rána, která pronikla až do mozku. Po činu jí obžalovaný ukradl kabát a kabelku,“ konstatovala státní zástupkyně.

Měl jsem ji rád a neublížil bych jí.
obžalovaný

„Celkem jsme napočítali 25 bodnořezných poranění, hlavně v obličejové části. Bezprostřední příčinou smrti bylo poranění mozku,“ konstatovali soudní lékaři.

Napadená dívka, přestože nemohla nic tušit, se ještě stačila udatně bránit. „Snažila se chytat onen zraňující nástroj, našli jsme typické známky obrany na jejích rukou,“ upozornili znalci. Kromě mozku měla dívka mimo jiné poraněnou bránici, ledvinu a slezinu. Nejhlubší rána pronikla 14 centimetrů do jejího těla.

Byl prý na túře

Šafránek vyšetřovatelům tvrdil, že v době vraždy byl na túře po okolí Brna. Vražednou zbraň sice vyšetřovatelé nenašli, ovšem poblíž mrtvého těla našli pouzdro na útočný nůž. A na něm byla nejen DNA zavražděné dívky, ale také DNA Šafránka. Pachové stopy na pouzdru se také shodovaly s pachovými stopami obžalovaného.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Radúz Šafránek před soudem

„Nic jsem nespáchal, měli jsme se sejít, ale v arboretu jsem nebyl. Měl jsem ji rád a neublížil bych jí,“ konstatoval mladík, který se ve vazbě pokusil o demonstrativní sebevraždu, po které skončil na psychiatrii.

Podle jeho obhájkyně Ilony Pokorné se vyšetřovatelé hned od začátku upnuli jen na jejího klienta a nehledali další možné alternativy. „Navrhujeme zproštění obžaloby pro nedostatek důkazů,“ prohlásila ve své závěrečné řeči.

Soud v čele s Petrem Jirsou vynese verdikt v úterý po poledni.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám