Hlavní obsah

Za vraždu obchodníka padly výjimečné tresty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražský vrchní soud rozhodl v pondělí o trestech pro Michala Wahlicha a Pavla Kováče, kteří loni v létě zavraždili v Mnichově Hradišti na Mladoboleslavsku vietnamského obchodníka. Každý z nich stráví ve věznici se zvýšenou ostrahou 17 let. Vrchní soud o dva roky zpřísnil původní patnáctileté tresty z března letošního roku, stanovené středočeským krajským soudem.

Článek

"Poškozený se obžalovaným postavil jako zlodějům a bránil svůj majetek," prohlásil předseda odvolacího senátu Martin Zelenka. Pachatelé místo toho, aby utekli, muže surově napadli a zvlášť trýznivým způsobem ho usmrtili. Zřejmě kvůli tomu, aby jejich trestnou činnost neprozradil.

Za noční hlídku u stánku zaplatil životem

Muž zemřel proto, že v noci čekal před svým prodejním stánkem v tržnici na zloděje, kteří tam chodili krást. Muže napadl tyčí, oni na něj při potyčce vytáhli nože.

Obchodníka škrtili, bodali ho do hlavy a krku, a když už ležel na zemi, Wahlich do něj ještě kopal. Na místě vykrvácel. "V jednání obžalovaných spatřujeme vyšší míru zákeřnosti, útok navíc vedli v přesile," zdůraznil Zelenka.

Opakovaně trestaní recidivisté

Oba obžalovaní byli v minulosti opakovaně trestáni za majetkovou kriminalitu - Kováč devětkrát, Wahlich čtyřikrát. Připomněl, že Wahlich navíc vraždil ve zkušební době podmíněného trestu za předchozí delikt. Dvojice mužů se doznala i k tomu, že stánek v tržnici týden před vraždou dvakrát vykradla. Odnesli si oblečení, kosmetiku, elektroniku a další zboží za zhruba 57 000 korun. Něco si nechali, něco prodali v zastavárně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám