Hlavní obsah

Za vraždu novorozeněte půjde jeho matka na 15 let do vězení

– Plzeň • Aktualizováno
Právo, Patrik Biskup

Na 15 let půjde do vězení dvacetiletá žena ze Slovenska za vraždu novorozené holčičky. Zabila ji zvlášť surovým způsobem loni v září po utajeném porodu v plzeňské ubytovně. „Dítě hodila na zem, přičemž na tělíčko šlápla a kopala do něj,“ řekla žalobkyně Václava Brýdová.

BEZ KOMENTÁŘE: Patnáct let vyměřil soud ženě za zabití novorozeněteVideo: Novinky

 
Článek

„Příčinou smrti bylo krvácení do mozku způsobené intenzivním zmáčknutím hlavy. Znalci to přirovnali k rozlousknutí ořechu. Obžalovaná podle posudku použila velmi intenzivní násilí,“ řekl předseda senátu Přemysl Špicar.

„Závěr znalců o mechanismu zranění dítěte je v rozporu s verzí obžalované o nechtěném šlápnutí,“ uvedl dále Špicar. Podle něho obžalovaná nejednala v rozrušení, podle psychiatrů měla zachované rozpoznávací schopnosti.

„Dítěti neposkytla ani základní pomoc, nesnažila se ho zachránit a ani nevolala lékaře,“ dodal soudce.

Rodička dítě nejevící známky života zabalila do deky a nechala ležet na podlaze pokoje, kde ho také našli záchranáři. Ti už nemohli nic dělat. Holčička zemřela na následky mnohačetných vnitřních zranění.

Žena těhotenství tajila a nechodila ani na gynekologické prohlídky. „Odborníci, kteří ji po porodu vyšetřili, uvedli, že nic nenasvědčuje tomu, že by prodělala poporodní psychózu,“ uvedla dále žalobkyně.

Dítě spadlo do záchodové mísy, vyndala jsem ho a utrhla pupeční šňůru.
obžalovaná

Při prvním výslechu na policii odmítla dívka vypovídat. Pouze potvrdila, že dítě skutečně porodila, ale ta zranění si prý nedovede vysvětlit. Později už připustila, že po porodu byla v šoku a je možné, že mohla na dítě v leknutí šlápnout. U soudu řekla, že porodila na záchodě.

"Dítě spadlo do záchodové mísy, vyndala jsem ho a utrhla pupeční šňůru," popsala v slzách u soudu. Dítě pak začalo plakat, tak ho zvedla a zatřepala s ním. Podle svých slov byla rozrušená a slabá a neví, jestli ho pak pustila nebo jí spadlo na zem.

Když jsem ho chtěla překročit, abych ho zvedla, neuvědomila jsem si, že mám stále ještě stažené tepláky a stoupla jsem na něj.
obžalovaná

Závěr znalců o mechanismu zranění dítěte je v rozporu s verzí obžalované o nechtěném šlápnutí, uvedl Špicar. Podle něho obžalovaná nejednala v rozrušení, podle psychiatrů měla zachované rozpoznávací schopnosti. „Dítěti neposkytla ani základní pomoc, nesnažila se ho zachránit a ani nevolala lékaře, dodal Špicar.

"Když jsem ho chtěla překročit, abych ho zvedla, neuvědomila jsem si, že mám stále ještě stažené tepláky a stoupla jsem na něj," dodala. Děcko pak vzala, donesla na pokoj, zabalila do prostěradla a nechala ležet na zemi. Když zavolala příteli, že porodila mrtvé dítě, šla se osprchovat.

Podle svých slov si dítě nechat nechtěla, ale chtěla ho dát po porodu k adopci. Těhotná už byla podruhé, předchozí těhotenství ukončila v 19 letech interrupcí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám