Hlavní obsah

Za vraždu 14leté dívky v Doubici dostal muž 19 let vězení. Byl lhostejný a chladný, řekla soudkyně

– Ústí nad Labem • Aktualizováno

Krajský soud v Ústí nad Labem poslal v úterý na 19 let do vězení Martina Chloubu, který podle soudu loni v Doubici na Děčínsku zavraždil 14letou dívku a pokusil se zabít její 16letou kamarádku. Obžalovaný se bránil, že dívku zabít nechtěl. Rozsudek není pravomocný.

Martin Chlouba obžalovaný z vraždy dívky v Doubici přichází k souduVideo: Aleš Pelikán, Právo

 
Článek

Soudkyně Šárka Tampová uvedla, že jednání pachatele a mechanismus útoku svědčí o tom, že útočník čin promýšlel. S útokem na dívky mohl podle soudkyně Chlouba kdykoli přestat, ale neudělal to.

Soudkyně v odůvodnění uvedla, že obžalovaný se plně nedoznal. V průběhu trestního řízení měnil své výpovědi a snažil se do soudního jednání vnést zmatek. Soud tak nemá ucelenou představu, co se přesně v noci z 23. na 24. září v Doubici odehrálo. Na rozhodnutí o délce trestu nemá tato okolnost podle soudkyně vliv.

Když zjistil, že má fialový obličej, nepokusil se o její záchranu.
soudkyně

K tragické události došlo loni v noci na 24. září v Chloubově chalupě. Podle obžaloby měl Chlouba dívky škrtit déle než pět hodin. Když šla mladší z dívek na procházku se psem, svázal podle obžaloby starší na židli, s čímž měla dívka souhlasit. Pak ji začal škrtit prádelní šňůrou.

„Když zjistil, že má fialový obličej, nepokusil se o její záchranu. Nechal ji viset na provaze. Jeho jednání bylo lhostejné, chladně racionální,” řekla soudkyně při zdůvodnění rozsudku.

Později muž napadl zezadu i druhou dívku, kolem krku jí pak omotal červený provaz, který visel ze zábradlí v patře domu. Provaz kolem jejího krku utáhl a uvázal uzlem, sedl si na ni a za provaz jí zvedal hlavu nad zem, čímž došlo ke škrcení dívky, která v důsledku toho zemřela.

Tělo schoval ve sklepě

Tělo mrtvé dívky schoval muž ve sklepě pod podlahu. Starší z dívek pak naložil do auta a odvezl ji do České Kamenice, kde jí dal telefon, aby si zavolala pomoc. Měla řadu zranění svědčících o škrcení. Přežila jen shodou okolností.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Martin Chlouba před ústeckým soudem.

Nezletilá trpí podle zpráv posttraumatickou stresovou poruchou a její zapojení do běžného života je téměř rok od skutku nemožné.

Obžalovaný při zahájení procesu před soudem vypověděl, že nešlo o žádný plán a úmysl. Když se soudkyně Chlouby zeptala, proč se nepokusil omdlévající dívku oživit, odvětil, že když zvedl její hlavu, byla bezvládná. „Myslel jsem, že je už pozdě,“ řekl obžalovaný chladně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám