Hlavní obsah

Za utrpení malé Lucinky lékař asi zaplatí statisíce

Právo, vac

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Statisíce korun žádají manželé Šimrovi za utrpení malé Lucinky po lékaři Janu Karasovi, který v opilosti přejel a těžce zranil jejich dvouletou dcerku. Holčička má poraněnou hlavu, nohu a vnitřní orgány a přišla o kůži na čtvrtině těla. Její stav je stabilizovaný, v boji o život ale stále ještě nemá vyhráno.

Foto: Techmania Science Center

Jde již o třetí expozici z majetku Techmanie, která se vydává do světa.

Článek

"Snažíme se s doktorem Karasem mimosoudně dohodnout na odškodnění za trauma rodičů i dítěte. Konkrétní sumu nechci říkat, dokud nebude dohodnuta, ale je to částka nad pět set tisíc a menší než milión," potvrdil včera Právu advokát Šimrových Ladislav Pavlů.

Podle jeho slov se nejedná o žádné závratné peníze vzhledem k tomu, že dítě bude mít doživotní následky. Žádat po Karasovi vyšší sumu by ale pokládal za nerealistické.

"Je to člověk, který nedisponuje žádným bohatstvím, je bez práce a platí alimenty na dvě děti. Je třeba, aby měl rozumnou možnost odškodnění zaplatit. Jeho postoj je zatím vstřícný," uvedl Pavlů.

Další statisíce bude vymáhat pojišťovna

Jak dále řekl, kromě těchto peněz za nemajetkovou újmu budou jeho klienti žádat ještě i náhradu za poškození dcerčina zdraví. Výši této sumy určí posudkem znalec, již dnes je ale jasné, že půjde řádově o stovky tisíc korun.

Tuto částku by měla Šimrovým zaplatit pojišťovna, u které má Karas zřízeno povinné ručení. Protože ale lékař dítě zranil, když řídil pod vlivem alkoholu, je prakticky jisté, že vyplacené peníze bude pojišťovna po Karasovi vymáhat.

Policie Karase obvinila z těžkého ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky. Hrozí mu až pět let vězení. Od soudu ale může odejít jen s podmíněným trestem.

Reklama

Související témata:

Související články

Opilého lékaře začala stíhat policie

Lékař gynekologicko-porodnického oddělení Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Jan Karas, který v pondělí srazil v nemocnici matku s dvouletým dítětem,...

Dvouletá Lucinka stále bojuje o život

Dvouletá Lucinka, kterou před týdnem v areálu vinohradské nemocnice přejel šéflékař novorozeneckého oddělení Jan Karas, stále bojuje o život. Pokud to její...

Výběr článků

Načítám