Hlavní obsah

Za útok na Niederleho zatím obvinění nepadla

Novinky, Patrik Biskup
PRAHA

Policisté dosud nezadrželi žádného ze surovců, kteří v neděli v Řitce násilně vnikli do domu akademika Jiřího Niederleho a zmlátili světoznámého fyzika tak, že mu způsobili lebeční zlomeniny v oblasti tváře. Podle mluvčího středočeské policie Pavla Truxy bylo navíc na zprávy o vyšetřování brutálního útoku uvaleno dočasné informační embargo.

Foto: Eva Kočová

Vernisáž festivalu v roce 2011

Článek

"Až do odvolání nebudeme poskytovat žádné informace," sdělil Právu ve středu Truxa. Na otázku Práva, jak policie zajistila osobní bezpečnost manželů Niederlových po úterním návratu akademika z nemocnice do bytu v Praze 5, Traxa pouze uvedl, že to je problém pražské policie. Přitom přiznal, že středočeští policisté své pražské kolegy neinformovali, což potvrdila mluvčí pražské policie Daniela Razímová.

"Nevíme nic o nedělních událostech v Řitce. Obec spadá do pravomocí středočeského policejního ředitelství. Je to problém Středočechů," řekla Právu naopak Razímová. Zda-li je akademikova bezpečnost ohrožena, když pachatelé se pohybují na svobodě a mohou se tak pokusit Niederleho jako oběť a současně korunního svědka zastrašit, nebyl schopen nikdo z dotázaných policistů zodpovědět.

Tajné vyšetřování

"Policejní unesení o zahájení vyšetřovacích úkonů jsem dostala v úterý. Zcela náhodně. V usnesení stojí, že policisté vyšetřují neznámé pachatele útoku na akademika Niederleho," řekla ve středu Právu státní zástupkyně Šárka Holomoucká z okresního státního zastupitelství pro Prahu-západ. Přitom už v úterý policisté z okresu Praha-západ Právu sdělili, že znají jména šesti osob, které ze surového útoku na čtyřiašedesátiletého vědce.

"Označení neznámí pachatelé je běžná rutina. Kriminalisté, kteří případ vyšetřují, už podle mne zatahují smyčku. Dovolím si říci, že pokud nic nezbabrali v neděli na místě činu, pak do týdne udeří," je přesvědčen jeden přední pražský kriminalista, který však nechtěl být v této souvislosti jmenován.

Surový útok na akademika Niederleho uvedl do pohybu i černošický živnostenský odbor, do jehož správní působnosti obec Řitka patří. "Do týdne provedeme kontrolu v S clubu v Řitce. Zjistíme, kdo a na jakém zákonném podkladě tu podniká," řekla v úterý Právu vedoucí živnostenského odboru Hana Vyhnalová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám