Hlavní obsah

Za ukopání nevlastního otce dostal muž 10,5 roku

LIBEREC

Antonín Vraštil stráví za ukopání svého nevlastního otce ve vězení 10 a půl roku. Trest mu ve středu vyměřil liberecký krajský soud. Loni 29. května zkopal Františka Loudu tak surově, že jednasedmdesátiletý muž zemřel. Soudkyně mu také uložila ústavní protialkoholní léčbu.

Článek

Kromě smrtícího útoku na muže přiložil také v osudnou noc své matce Margitě Loudové ke krku nůž a lehce ji zranil. Rodičům vyhrožoval dlouhodobě vyhozením z okna či podříznutím. Vážně nemocného a téměř bezmocného Loudu škrtil. Vraštil u soudu nelitoval smrti otčíma ani napadení matky.

Touhu zabít neskrýval

Útočníkovi podle soudkyně přitížila celá řada okolností. Mimo jiné ubližoval matce, i když ta se k němu celý život chovala dobře. Státní zástupkyně i odsouzený středeční rozsudek přijali. "Nevím, že bych otce škrtil a kopal do něj. Matce jsem dal nůž na krk zepředu takzvaně na férovku," vypověděl při policejním výslechu Vraštil.

Vraštil mluvil o matce i před kriminalisty s neslýchanou sprostotou a netajil se svou touhou zabít ji. Při závěrečné řeči si sám přál, aby skončil v nejtvrdším vězení se zvýšenou ostrahou. Soudkyně mu vyhověla.

Při činu byl opilý

Před útokem na rodiče se Vraštil vrátil domů opilý. Jeho matka i otčím se ho báli již dlouho, nikomu ale neřekli, jak je tyranizuje. Po napadení odešli do města a noc přečkali na terminálu městské hromadné dopravy. Louda měl přeražená žebra a vnitřní zranění. Na policii se manželé obrátili až 31. května. Louda zemřel v nemocnici 12. června.

I kdyby ho tam ale přijali okamžitě, svým zraněním by stejně podlehl. Jak vyplývá z psychologického a psychiatrického posudku, v minulosti soudně trestaný Vraštil byl v době zločinu závislý na alkoholu. Peníze na pití mu paradoxně někdy dávala i matka. Znalci Vraštila označili za primitivního, slaboduchého, cynického, bezcitného a agresivního člověka. Svou zlost si podle nich vybíjel na rodičích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám