Hlavní obsah

Za ubodání partnerky loveckým nožem si muž odpyká 17 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za ubodání partnerky loveckým nožem poblíž stanice metra Rajská zahrada si Igor Holub odpyká 17 let v nejpřísněji střežené věznici. Rozhodl o tom ve středu pražský vrchní soud, který zamítl jeho odvolání. Rozsudek je pravomocný. Lze proti němu podat pouze mimořádný opravný prostředek, a to dovolání k Nejvyššímu soudu.

Foto: Novinky/Právo

Článek

Případ se stal na konci loňského září, kdy byl Holub se svojí družkou na návštěvě. Přítelkyně odtud podle obžaloby odešla dříve. Muž pod vlivem alkoholu a pervitinu ji dostihl, při hádce bodl nožem do stehna a přeřízl jí tepnu. Další rány směřovaly do oblasti hlavy. Napadená je částečně vykryla. Žena přesto podle spisu zemřela na místě po masivním krvácení, které mohlo trvat až 30 minut.

Advokát obžalovaného po odvolacím soudu chtěl, aby případ nebyl posouzen jako trýznivá vražda ale těžké ublížení na zdraví s následkem smrti, u kterého hrozí mírnější trest. Podle něj se totiž neprokázalo, že by Holub chtěl ženu usmrtit.

„Chtěl bych říct, že mě to mrzí. Nikdy si to neodpustím,“ řekl Holub při závěrečné řeči.

Vrah zavolal záchranku

Soud však odvolání zamítl jako nedůvodné. Podle předsedy trestního senátu by šlo o změně právní kvalifikace uvažovat v případě, kdy by ženě zasadil jednu ránu a útoku zanechal. V tomto případě ale podle soudce následovaly další rány, které směřovaly do oblasti hlavy a krku. Muž tak musel vědět, že může partnerku zabít.

Soud také konstatoval, že ve prospěch obžalovaného hovořilo pouze to, že se podílel na přivolání záchranné služby. Jinak byl v minulosti několikrát trestán a podle názoru znalců je v podstatě vyloučena jeho resocializace. Případ byl posouzen jako trýznivá vražda, za kterou hrozí až 20 let vězení nebo výjimečný trest.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám