Hlavní obsah

Za ubodání otce v kotelně dostal syn 10 let

Právo, Marek Bádal

Deset let ve vězení má podle úterního nepravomocného verdiktu Krajského soudu v Praze strávit třiatřicetiletý Tomáš Víšek, který letos v únoru po hádce ubodal nejméně osmi ranami svého otce. K činu se přiznal, prý byl dlouhodobě frustrovaný.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaný Tomáš VíšekVideo: Novinky

 
Článek

„Na základě provedených důkazů soud považuje za nepochybné, že se obžalovaný dopustil jednání, za které na něj byla podána obžaloba,“ konstatovala předsedkyně senátu Iva Říhová. Soud však poupravil kvalifikaci, a sice, že Víšek oproti tvrzení obžaloby nevraždil s rozmyslem. „Nelze mít za zcela postavené najisto, že by pan obžalovaný v tomhle případě jednal s rozmyslem,“ podotkla soudkyně.

Muži se vrátili z diskotéky a propukla hádka, po které zůstal jeden mrtvý

Krimi

Podle soudu popadl Víšek vražedný nástroj – nůž – až při fyzické potyčce s otcem, navíc podle znalců byly jeho ovládací schopnosti vzhledem k jeho vzteku podstatně snížené, byť ne vymizelé.

Soud mu uložil trest na samé spodní hranici zákonné trestní sazby, a to zejména s ohledem na jeho dosavadní bezúhonnost, přiznání, spolupráci s vyšetřovateli i projevenou lítost.

Otec feťáka bojoval se synem o život

Krimi

„Nedokážu si to vysvětlit, rád bych se omluvil příbuzným a známým,“ pronesl na závěr Víšek. „Chtěl bych to vzít zpátky, ale nejde to,“ dodal.

Svého otce ubodal v kotelně domu v jedné z obcí na Příbramsku. Chvíli předtím se spolu pohádali kvůli přitápění v kotli. Konflikt záhy přerostl ve fyzickou potyčku.

„To už jsme se přibližovali k sobě, došlo k nějakému chycení,“ uvedl Víšek v červenci u soudu. „Dál už si nevybavuji, jak to bylo, najednou jsem měl v ruce nůž,“ dodal.

Pamatuje si prý jen, že stáli s otcem proti sobě, a pak už jen moment, že se „probral“ a otec ležel na zemi. Víšek přitom podle pitvy zasadil otci minimálně osm ran nožem, čtyři zepředu a čtyři zezadu.

Podle jeho slov tragédii předcházela série událostí, které muže dovedly do stavu, kdy měl všeho „plné kecky“. Už při zahájení hlavního líčení v červenci zmínil smrt babičky, zlomenou nohu, rozvod rodičů, rozchod s přítelkyní, nespokojenost v práci a ztrátu bydlení v Praze. Musel se tak přestěhovat zpátky domů na Příbramsko. Tam prý otec vládl pevnou rukou.

Patnáctiletý chlapec vozil po Brně kamarády autem svého spícího otce

Krimi

„S tátou se dalo vycházet, ale muselo to být vždy tak, jak on chtěl,“ řekl Víšek.

To byla v podstatě i příčina konfliktu. V osudné ráno přišel Víšek do kotelny, kde jeho otec zrovna přikládal do kotle, na což mu syn řekl, že není třeba topit, že je v domě teplo, a kotel zavřel. A vypukla hádka, na jejímž konci zůstal ubodaný otec. Víšek se pak sám udal policii.

Jako náhradu za nemajetkovou újmu musí nyní pozůstalým zaplatit 700 tisíc korun. Soud mu rovněž uložil psychiatrické léčení ambulantní formou. Jak státní zástupce, který navrhoval trest kolem čtrnácti let, tak i Víškův obhájce si ponechali lhůtu na případné odvolání k nadřízenému pražskému vrchnímu soudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám