Hlavní obsah

Za týrání a vraždu matky dostal muž z Ostravy 17 let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Za brutální vraždu a týrání vlastní matky, kterou zabil loni v prosinci, si ve čvrtek vyslechl sedmatřicetiletý Marek Hlavica u Krajského soudu v Ostravě rozsudek: sedmnáct let za mřížemi.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Marek Hlavica před Krajským soudem v Ostravě.

Článek

Odsouzený násilí připustil. Odmítal ale, že by matku bil tak brutálně. „Nevím, co se to stalo," tvrdil před soudem. Podle soudkyně se během procesu podařilo dokázat, že odsouzený muž matku opakovaně urážel a napadal od poloviny loňského roku. Kromě toho na ni i plival a požadoval po ní peníze. Ty utrácel hlavně za alkohol.

Žena opakovaně do bytu volala policii, která muže třikrát ze společného bytu vykázala. Hlavica se ale vždy k matce vrátil a násilí pokračovalo. Dokonce ještě čtyři dny před posledním útokem ženu údajně napadl tak, že musela vyhledat lékařské ošetření.

Dupal jí prý po hlavě

Násilné chování vyvrcholilo v noci ze 13. na 14. prosince loňského roku. V přesně neurčené době Hlavica matku napadl obzvlášť brutálně. Bil ji pěstmi, kopal. Když upadla na zem, dupal jí po hlavě. Způsobil jí mimo jiné rozsáhlý otok mozku. Na jeho následky žena 14. prosince odpoledne zemřela.

Podle rozsudku se Hlavica dopustil týrání osoby žijící ve společném obydlí a vraždy. Soudkyně navíc poukázala i na brutalitu, se kterou matku odsouzený muž napadl. Hlavica připustil, že matku napadal. S obžalobou se ale rozchází v tom, jakou intenzitou.

„Maximálně jsem ji bouchl do ramene," tvrdil během hlavního líčení. Co se týče osudného dne, také popírá intenzivnější násilí. „Jenom jsem do maminky strčil. Upadla na zem. Třásl jsem s ní. Nereagovala," řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám