Hlavní obsah

Za třicet ran sekerou dostal otcovrah osm let

Novinky, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Zhruba třicet ran sekerou zasadil svému otci dnes osmnáctiletý Jaroslav Ž. vloni v listopadu v kotelně rodinného domu v Ponikvech na Prostějovsku. Za brutální vraždu ho Krajský soud v Brně v úterý poslal na osm let za mříže.

Foto: Alexander Mosio

Bedřich Glaser na vernisáži své autorské výstavy v Galerii Tinta.

Článek

Jeho šestnáctiletému bratrovi, který věděl, co chystá a pomohl mu mrtvolu otce pohřbít na poli, udělil roční vězení s podmínečným odkladem na tři roky.

"Bylo prokázáno, že se obžalovaný na vraždu tři dny připravoval. Jaroslav Ž. není podle znalců schopen lítosti a počínal si neobvykle chladnokrevně. To jsou hlavní důvody k mimořádnému trestu," uvedla předsedkyně senátu Halina Černá. Jaroslavovi v době vraždy ještě nebylo osmnáct let a byl tudíž mladistvý. Osmiletý trest je proto podle trestního zákona přísný.

Obžalovaný se chtěl pomstít

Krize v rodině, která vyústila až ve vraždu, začala poté, co byl mladík vyhozen z učiliště a začal krást. Policie ho dokonce kvůli drobným zlodějinám prověřovala a Jaroslav Ž. přišel dvakrát o práci. Otec synovo chování těžce nesl a v opilosti mu násilím domlouval.

Násilí otce považoval Jaroslav za křivdu a rozhodl se, že se pomstí. Vraždu chladnokrevně naplánoval. Koupil si dřevorubeckou sekeru a na otce nečekaně zaútočil v kotelně domu. Zasadil mu nejméně třináct ran tupou stranou sekery. "Ne třináct, ale uhodil jsem ho nejméně třicetkrát a brácha to viděl," vypověděl obžalovaný.

Jaroslav se v den vraždy bavil na diskotéce

Těžce zraněný otec umíral ještě několik desítek minut na podlaze kotelny a s taškou na hlavě, kterou mu nasadil starší z bratrů, aby oběť krví nezašpinila okolí.

"Oba obžalovaní pak tělo odnesli do sklepa, v kotelně uklidili a vrátili se do domu. Dovařili si večeři a pojedli. Mrtvolu otce naložili později do rodinné škodovky, kterou Jaroslav odstavil za obcí a vrátil se domů sledovat fotbal v televizi. K autu se vrátili až druhý den a tělo pohřbili," dodala soudkyně.

Podle svědků šel Jaroslav v den vraždy také na diskotéku, kde se skvěle bavil. Ani jeden z obžalovaných se k trestu nevyjádřil. Pokud se odvolají, bude se případem brutální vraždy zabývat Vrchní soud v Olomouci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám