Hlavní obsah

Za tragickým požárem hotelu v Praze nebyla technická závada, mohl za něj člověk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražští hasiči ukončili vyšetřování lednového požáru hotelu v Praze, při kterém zemřeli čtyři lidé. Hasiči vyloučili technickou závadu a uvedli, že příčinou požáru je jednání neznámého člověka. Navíc zjistili nedostatky v oblasti požární prevence hotelu. Informoval o tom mluvčí hasičů Martin Kavka.

Zásah v hořícím hotelu pohledem hasičůVideo: Hasičský záchranný sbor hl. m. Prahy

 
Článek

Hasiči ve spolupráci s policií během vyšetřování provedli několik expertíz i vyšetřovací pokus a následně zkoumali výsledky.

„Po vyhodnocení všech expertíz byla jednoznačně vyloučena technická závada. Na základě dalších poznatků a ve spolupráci s policií bylo stanoveno, že příčinou vzniku požáru je neprokázané zavinění neznámé osoby. Nelze však jednoznačně říci, zda šlo o nedbalostní jednání, nebo úmysl,“ uvedl Kavka.

Foto: HZS Praha

Evakuace hostů z hořícího hotelu

Zároveň dodal, že v požární prevenci byly zjištěny „zásadní nedostatky požárně bezpečnostních zařízení“. Hasiči s majitelem hotelu zahájili správní řízení, které může trvat několik týdnů. Majiteli hrozí statisícová pokuta. Samostatnou částí je pak další vyšetřování policie, která se případem dále zabývá. Od čeho začalo hořet, vyšetřovatelé zatím nechtějí specifikovat. Případ byl původně ohlášen jako požár klimatizace.

„Pražští hasiči provedli v řetězci hotelů Eurostars David řadu kontrol, jejichž výsledky vyhodnocujeme,“ podotkl Kavka.

Milionová škoda

Požár vypukl v pražském hotelu Eurostars David 20. ledna a zařadil se mezi nejtragičtější v novodobé historii země. Ještě před příjezdem záchranářů zemřeli jednadvacetiletý Němec a o rok mladší Jihokorejka. Dvě ženy, dvacetiletá Němka a stejně stará Jihokorejka, později podlehly zraněním v nemocnici.

Požár hotelu v centru PrahyVideo: Marek Bádal, Novinky

V březnu hasiči informovali, že v zahraničí zemřel 82letý muž, který byl v době požáru také v hotelu. Zda ale jeho úmrtí mělo přímou souvislost s požárem, není jasné.

„Stále nebylo nic prokázáno, jsou vyžádané zdravotní posudky. Kriminalisté se požárem nadále zabývají,” řekl Novinkám mluvčí policie Jan Daněk.

Foto: Policie ČR

Zničený hotel v Praze

Po požáru vyšetřili záchranáři 34 lidí. Podle dřívějších informací mluvčí pražské záchranné služby Jany Poštové mezi zraněnými nebyli pacienti s popáleninami, ale převažovaly případy, kdy se lidé nadýchali kouře.

Policie požár vyšetřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti. Obviněn zatím nikdo nebyl. Škoda přesáhne podle dřívějších odhadů hasičů 20 milionů korun.

Vyhořelý hotel v centru PrahyVideo: Novinky

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám