Hlavní obsah

Za tragickou srážku s tramvají v Brně zřejmě může řidič trolejbusu

Právo, Jan Trojan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie zatím neoznačila přímého viníka pondělní těžké nehody v Brně. Na rušné křižovatce vrazila tramvaj do zadní části trolejbusu a odhodila ho až na chodník. Po nárazu vyletěl z trolejbusu 77letý muž a dopadl na stojící auto. Zemřel po dlouhých minutách oživování. V šoku a se zraněním zůstala jeho manželka, tři těžce, šest středně těžkých a čtyři lehce zraněné odvezly sanitky.

Foto: Jan Trojan, Právo

Tramvaj se srazila s trolejbusem linky 37.

Článek

Řidič trolejbusu musel být v těžkém šoku převezen do krizového centra Fakultní nemocnice Brno (FNB), marně ho uklidňovali jeho kolegové. „Vzhledem k jeho stavu nebyl ještě vyslechnut, jeho výpověď bude stěžejní,“ řekl v úterý Právu policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Policie oficiálně nemůže v této chvíli viníka označit, nicméně podle svědků nehody, samotných cestujících i podle dalších indicií to vypadá, že nehodu zavinil 33letý řidič trolejbusu. Více lidí nezávisle na sobě tvrdí, že spěchal, na zastávkách zavíral dveře příliš brzy. Mluvčí dopravního podniku Linda Škrancová Právu potvrdila, že v ulici Úvoz, která je zhruba půl druhého kilometru od místa nehody, nabral devítiminutové zpoždění, mířil už do vozovny. Přitom ale spěchat nemusel, protože řidiči bývají káráni či jinak postihováni za předčasné odjetí ze zastávky, nikoli naopak.

Foto: Jan Trojan, Právo

Tramvaj při srážce vykolejila.

Více napoví další vyšetřování

„Za několikaminutový opožděný příjezd do depa by mu nikdo nic neřekl,“ říká Škrancová. Řidič pracuje u trolejbusů od roku 2009, profesionálně šoféroval už předtím. Jeho zavinění připouštějí i policisté, ale rozhodující pro ně bude řidičovo vyjádření a další vyšetřování, které může trvat i několik týdnů. Drážní inspekce podle mluvčího Martina Drápala stále pracuje s variantami technické závady i selhání člověka.

Foto: Jan Trojan, Právo

Při kolizi zahynul jeden člověk.

Brněnští dopraváci odmítají spekulace některých médií, že tramvaj vjela do křižovatky, aniž by zastavila na zastávce před křižovatkou. „Můžeme to vyloučit. Podle tachografu stála na zastávce 31 vteřin a v momentu srážky jela rychlostí 29 kilometrů v hodině, tedy zcela normálně,“ řekla Škrancová. Tachograf trolejbusu ještě nevyhodnocovali.

Zdravotní stav zraněných v nemocnicích je stabilizovaný. Léčba vážně zraněné ženy, která leží ve Fakultní nemocnici u sv. Anny, si vyžádá týdny, sdělila tamní mluvčí Šárka Urbánková. Tři další zraněné prohlédli internista a neurolog, propustili je domů. Jeden vážně zraněný pacient zůstává ve Fakultní nemocnici Brno, další tři lehce zraněné propustili. Podle dopraváků nepamatují v Brně tak vážnou nehodu s tolika zraněnými nejméně 30 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám