Hlavní obsah

Za tragédii při rallye v Lopeníku, kde zemřely čtyři dívky, navrhuje policie obžalovat pět lidí

Novinky, kub
Uherské Hradiště
Aktualizováno

Policie navrhla obžalovat pět lidí za tragickou nehodu při rallye v Lopeníku na Uherskohradišťsku, kde v roce 2012 zabil závodní vůz čtyři dívky. Obžalobě dosud čelil pouze traťový komisař Petr Plášek. K němu nyní zřejmě přibyli šéf závodu Petr Bujáček a tři lidé z automobilové federace, jež policie stíhá od loňska. O vývoji v případu informovala v pondělí Česká televize.

Videozáběry rallye v Lopeníku. Archivní video

 
Článek

Soudy se případem zabývaly několikrát, pravomocný rozsudek však dosud nevynesly.

Tragédie, při které zahynuly dívky ve věku sedm, 18, 18 a 20 let, se stala 10. listopadu 2012. Pořadatel podle původních zjištění policie nepochybil.

Obviněn nebyl ani řidič, advokát Michael Bartončík, který jel závod na uzavřené trati, byť podle policie se na nehodě kromě větru podepsala i jezdecká chyba. Vůz byl podle majitele, jenž ho řidiči pronajal, v pořádku.

Odpovědnost za bezpečí závodu

Státní zástupce Tomáš Pindur letos v lednu v souvislosti s trestním stíháním pětice lidí uvedl, že mají podle něj trestní zodpovědnost za organizaci závodu, zabezpečení a kontroly před závodem.

V minulosti byl trestně stíhaný jen traťový komisař Petr Plášek, který dostal podmíněný trest - podle soudu měl muž dívky vykázat z nebezpečného místa. Brněnský krajský soud ale případ vrátil k došetření státnímu zástupci, který nakonec nařídil policii, aby okolnosti nehody znovu prošetřila. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám