Hlavní obsah

Za Stodolovy si státní zástupkyně vysloužila důtku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kutnohorská státní zástupkyně Helena Jelínková byla potrestaná důtkou za to, že nepřišla na chyby ve vyšetřování vraždy důchodce ze Slavošova z roku 2001. Policie tehdy případ uzavřela jako přirozené úmrtí, ačkoliv se k ní později přiznal sériový vrah Jaroslav Stodola. V pátek o tom rozhodl kárný senát Vrchního soudu v Praze.

Foto: Marcel Vašut
Článek

Podnět ke kárné žalobě podala nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová. Jelínková se dnešního řízení neúčastnila. Dovolila ale, aby se jednalo v její nepřítomnosti. Omluvila se s tím, že se necítí psychicky dobře.

Dnes ji tedy zastupoval pouze její obhájce, který se zatím nevyjádřil k tomu, zda podá odvolání k Nejvyššímu soudu.

Nevšimla si lajdácké práce

Policisté smrt Stanislava Šandy vyšetřovali od listopadu 2001. Po třech měsících případ uzavřeli jako přirozené úmrtí. Ve stejný den odložili i vyšetřování krádeže věcí, které zmizely z důchodcova domu s tím, že nebyl nalezen pachatel.

Kutnohorští kriminalisté se nechali svést na falešné stopy. Nedostatečně ohledali místo činu, nesprávně vyhodnotili první důkazy a nezajistili soudní pitvu. Na chyby nepřišla ani Jelínková.

Ke jmenované vraždě se později přiznal Jaroslav Stodola, který byl se svou manželkou Danou dosud nepravomocně odsouzen na doživotí za sérii vraž a loupeží.

Vedení kutnohorské policie po aféře odstoupilo, vinu policistů zkoumá Inspekce ministra vnitra.

Reklama

Související témata:

Související články

Trest pro Stodolovy: doživotí

Nejpříšnější možný trest v pondělí dostali manželé Jaroslav a Dana Stodolovi (37, 33) za sérii vražd a loupeží. Oba mají podle verdiktu královéhradeckého...

Výběr článků

Načítám