Hlavní obsah

Za smrtelnou nehodu byl odsouzen trestním příkazem

PRAHA

Dvacetiletý muž z Polska, který v prosinci loňského roku zavinil smrtelnou nehodu v Praze na Smíchově, byl odsouzen prostřednictvím soudního příkazu. Soud však zatím nemůže sdělit výši trestu, neboť se jeho rozhodnutí ještě nedostalo k samotnému obžalovanému ani na státní zastupitelství.

Článek

Obě strany mají po doručení rozsudku osmidenní lhůtu, ve které mohou podat takzvaný odpor. Pokud se tak stane, bude se věc projednávat veřejně v hlavním líčení u Obvodního soudu pro Prahu 2. V opačném případě se rozsudek stane pravomocným.

Tragická událost se stala 21. prosince ve Stroupežnického ulici, nedaleko křižovatky Anděl. Polák vjel vozem do lidí čekajících na autobusové zastávce. Srazil osmasedmdesátiletou ženu, která utrpěla zlomeninu pánve a otevřené zlomeniny na nohou. Ještě téhož dne podlehla vážným vnitřním zraněním v nemocnici.

Podle žalobkyně se mladík dopustil nedbalostního ublížení na zdraví a hrozilo mu šest měsíců až pět let vězení. "Důkazní situace nenapovídala o nutnosti věc řešit v hlavním líčení, neshledal jsem k tomu důvody. Na základě předložených důkazů jsem rozhodl o vině a trestu obžalovaného trestním příkazem," řekl soudce, který měl případ na starosti.

Dvacetiletý muž byl vyšetřován na svobodě. V Praze dlouhodobě pracuje a bydlí. Vozidlo, v němž havaroval, prý dostal od svého otce jen půl hodiny před nehodou. Po tragické události nejprve policii tvrdil, že mu špatně fungovaly brzdy, později však podle médií přiznal, že nezvládl řízení.

Dodnes však není jasně vysvětleno, proč vůbec na zastávku vjel. Neštěstí prý mohlo způsobit několik faktorů - nepřiměřená rychlost, nezvládnuté řízení, mladíkova nezkušenost a nezvyk na nové vozidlo i jeho možná snaha ukázat se a prudce zaparkovat.

Podle některých informací jel obviněný příliš rychle a zbytečně razantně, u zastávky chtěl prý zaparkovat, ale manévr se mu nezdařil. Sám pak v médiích uvedl, že je velmi dobrý řidič a často jezdí dlouhé trasy z ČR do Polska.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám