Hlavní obsah

Za smrt Vietnamce poslal soud za mříže další policisty

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Tři roky za mřížemi musí podle středečního verdiktu brněnského Krajského soudu strávit policisté Jarmil Šimoník a František Jaroš. V lednu 2009 podle soudu jen nečinně přihlíželi, kterak jejich velitel Josef Srnský a žena ze sousedství bijí a kopou při zatýkání Vietnamce, který o pár hodin později zemřel kvůli protržení sleziny. Srnského už potrestal Vrchní soud v Olomouci deset lety vězení.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Zleva Josef Srnský, Jarmil Šimoník a František Jaroš

Článek

Srnský přitom při procesu v Brně před několika měsíci dostal 3,5 roku vězení a jeho dva kolegové vyvázli s podmínkami. Soudci Vrchního soudu ale nařídili, aby na jejich jednání byl použit přísnější metr, čemuž soudkyně Jaroslava Bartošová vyhověla.

Policisté celou dobu soudního jednání opakovali, že se při zásahu, který se odehrál před dvěma lety v jednom z bytů na ulici Körnerově v Brně, ničeho protiprávního nedopustili. „Nebyl jsem celou dobu v místnosti, ale za dobu mojí přítomnosti tam nikdo nikoho nenapadal. Za deset let, co jsem u policie, jsem byl u mnoha případů, kdy byl někdo zraněným, ale vždycky jsme volali lékaře. A on ho volat nechtěl, i když jsme se ptali, jestli mu není zle,“ prohlásil Šimoník.

„Žádné bití jsem neviděl, on se jen tak divně choulil, proto jsme se ho ptali, jestli chce zavolat sanitku, ale to odmítl,“ potvrzoval Jaroš.

Po převezení Vietnamce, který byl podle všeho drogovým dealerem, do policejní cely, mu byla znovu položena otázka, zda není zraněný a nepotřebuje pomoc. Muž však podle výpovědí policistů sloužících na celách ošetření odmítal. Po několika hodinách se ale jeho stav zhoršil, proto na místě zasahovala lékařka záchranky, ale ta jeho potíže přisoudila abstinenčním příznakům. Za pár hodin byl Vietnamec kvůli horšícímu se stavu převezen do nemocnice, kde zemřel.

Vyšetřování případu provázala řada otazníků, až na upozornění Práva například soud vyslechl další dva policisty, kteří byli také přítomni zásahu, pochybnosti panovaly i o provedené rekognici.

Navíc korunní svědkyně v případu, která paradoxně policisty do bytu původně zavolala s tím, že Vietnamec je agresivní a ohrožuje okolí, u soudu přiznala, že je známou zmocněnce rodiny zemřelého, který zažaloval stát o odškodné v řádu desítek miliónů korun. Znalci navíc upozornili, že zranění sleziny mohl Vietnamec utrpět i několik hodin před policejním zákrokem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám