Hlavní obsah

Za smrt učitele při zorbingu padly podmínky, žalobce chce tvrdší tresty

– Frýdek-Místek
Právo, Aleš Honus

Pouze jeden rok vězení s podmíněným odkladem na dva roky. Takové tresty dostala u Okresního soudu ve Frýdku-Místku dvojice podnikatelů, kteří v roce 2009 způsobili smrt učitele a těžké zranění patnáctiletého žáka na školním výletě při adrenalinové atrakci zvané zorbing.

Foto: Aleš Honus, Právo

Roman Cymorek (vlevo) a Jaroslav Šlehofer

Článek

Státnímu zástupci se to ale nelíbí a u odvolacího soudu se domáhá podstatně přísnějšího potrestání. Deník Právo zjistil, že okresní soud vynesl tresty v kauze tragického školního výletu už na konci uplynulého roku. Verdikt padl bez zájmu médií, která již případ nesledovala. Soud totiž déle než rok čekal na revizní znalecký posudek, který měl jednoznačně odpovědět na otázku, zda a jak přesně provozovatelé atrakce pochybili.

Zorbingovou kouli, ve které se ze svahu kutáleli učitel a jeho žák, se snažili zachytit do vysloužilé fotbalové sítě uvázané mezi dvěma stromy. Koule ale síť přeskočila a nekontrolovaně se zřítila ze svahu.

Posudek potvrdil selhání provozovatele

Revizní posudek, jehož vypracování trvalo neobvykle dlouho, nakonec jednoznačně potvrdil, že zabezpečení atrakce bylo naprosto nevhodné. „Oběma obžalovaným byly uloženy podmíněné tresty jednoho roku vězení s odkladem na dva roky. Je pravda, že tresty mohou veřejnosti připadat nízké s ohledem na tragické následky. Šlo ale o nedbalostní trestný čin, maximální sazba tam je pouze dva roky,“ řekl soudce.

Soud dospěl na rozdíl od obžaloby k závěru, že obžalovaní Roman Cymorek a Jaroslav Šlehofer neporušili žádnou důležitou povinnost, a proto trest vyměřoval ještě v nižší sazbě než třeba v případě dopravních nehod. Tedy nikoli pět, ale nanejvýš dva roky.

„V tomto případě provozovatelé podle mne důležitou povinnost neporušili, protože neexistuje žádný předpis, podle kterého by se provozovatelé takové atrakce měli řídit,“ řekl soudce.

Rozhodne odvolací soud

Státní zástupce, který se odvolal, je však jiného názoru a tvrdí, že porušení povinností v tomto případě dovodit lze. Zorbingovou kouli čínské výroby si podnikatelé nechali poslat přes internet a obhajovali se tím, že k ní neměli žádný návod k použití.

„Já sám jsem zvědav, jak se k tomu postaví odvolací soud. Podobný případ totiž česká judikatura zatím nezná,“ řekl soudce.

O tom, že těžkou hlavu z kauzy mají i odvolací soudci, svědčí skutečnost, že odvolací líčení svolané na uplynulý pátek bylo nečekaně zrušeno. „Jde o složitou záležitost, a proto budeme potřebovat delší čas na přípravu,“ vysvětlila předsedkyně odvolacího senátu.

Výlet skončil tragédií

Sjezdem ze svahu v zorbingové kouli měl v červnu roku 2009 vyvrcholit třídenní výlet žáků deváté třídy jedné z novojičínských základních škol. Událost vzbudila ve společnosti diskuse, zda by se neměla zpřísnit pravidla pro provozování takto nebezpečných radovánek.

Obžalovaní svou odpovědnost přiznávají a hluboce své nedbalosti litují. Oba totiž v době tragédie pracovali ve školství a atrakci provozovali pouze jako přivýdělek ke svým platům.

„My bychom byli rádi, kdyby se to uzavřelo co nejdříve. Jsme prostě dva lidé, kteří udělali chybu, kterou nelze vrátit zpátky,“ řekl Roman Cymorek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám