Hlavní obsah

Za smrt učitele a zranění žáka při zorbingu policie obvinila majitele firmy

Právo, Novinky, hon, ab, lh
Frýdek-Místek
Aktualizováno

Ze smrti 47letého učitele a zranění 15letého žáka při zorbingu letos 4. června policie v pátek obvinila dva majitele firmy, která adrenalinový sport provozovala. Policisté jim kladou za vinu, že nedostatečně zajistili provoz adrenalinové atrakce. Na tiskové konferenci o tom informoval mluvčí frýdeckomístecké policie Ivan Žurovec.

Článek

„Firma atrakci provozovala na svahu, který k tomu nebyl vhodný. Hrozilo nebezpečí, že by mohla selhat záchytná síť, která měla kouli zadržet. To je důležité zejména z toho důvodu, že zorbová koule není nijak ovládána osádkou zevnitř a navíc kouli po jejím spuštění ze svahu nemůže žádným způsobem ovládat ani její provozovatel. To však provozovatelé atrakce podle všeho podcenili. Kromě opotřebované a pro tyto úřely nevhodné fotbalové sítě na svahu již neinstalovali žádné záchytné prostředky," oznámil Žurovec.

Podle policie jde o zcela výjimečný případ, v ČR zatím k podobnému incidentu nedošlo a nejsou ani informace o tom, že by se něco podobného stalo jinde v Evropě. Provozovatelé tuto atrakci prezentují jako zcela bezpečnou.

„Atrakce byla provozována na nevhodném místě s nevhodně zvoleným zádržným systémem,“ řekl šéf frýdeckomísteckých kriminalistů Tomáš Václavík. Na dotaz, zda obvinění s policií spolupracovali a zda připouštějí, že chybovali, Václavík odvětil: „Dá se říct, že ano.“

Poraněný chlapec se dosud léčí, ale zranění nezanechá trvalé následky. Žurovec oznámil, že je stále v domácím léčení. 

Při adrenalinové atrakci zvané zorbing, která má původ na Novém Zélandu, se lidé kutálejí v průsvitné plastové kouli o průměru 3,5 metru ze svahu dlouhého až 200 metrů. Na konci trati se má koule zastavit o protisvah, nebo pokud není, o záchrannou síť.

V třinecké místní části Košařiska u chaty Kyčera ale koule přes nataženou síť proskočila a zastavila se po zhruba 300 metrech o strom, roztrhla se a žák s učitelem vypadli. Učitel utrpěl poranění hlavy a pánve, smrtelným bylo prasknutí srdce. U studenta došlo k otřesu mozku a poranění rukou a hrudníku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám